GÜNDEM 9 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, özellikle Kürdistan’da kadına ve çocuğa yönelik devlet kaynaklı cinsel saldırılardaki artışın en büyük nedeninin cezasızlık olduğunu belirtti. Keskin, “Orada suç işlemek için kendilerini çok daha özgür hissediyorlar" dedi.

Salgın tedbirleri kapsamında cafe, bar ve restoranlar yeniden kapatıldı. Çalışanlar ise önlemlerin alınması ama kendilerinin işsiz ve aç bırakılmasına tepkili.

AKP-MHP iktidarı, Dersim'i hedef alan uygulamalarını sürdürüyor. Tarikat, cemaat ve üniversite aracılığıyla Dersimlilerin inancı hedef alınıyor; kentte taciz-tecavüz vakaları artıyor.

YPG ve YPJ güçlerinin, DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’de verdiği destansı direniş, “Kobanê Direniş Güncesi” ismiyle kitaplaştırıldı. Direnişin komutanlarından Sefkan Kobanê’nin kaleme aldığı kitap zaferin nasıl elde edildiğine ışık tutuyor.

Macaristan'da 10 Aralık günü "Rojava'dan Washington'a devrimler" başlıklı çevirimiçi geniş bir konferans düzenlenecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, askerler tarafından "Pang" olarak adlandırılan yeni kuşak uçak gemilerinin nükleer tahrikli olacağını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’de başkanlığa seçilen Joe Biden ve yönetimiyle diyalog geliştirmeye hazır olduklarını duyurdu.

Hindistan’da on binlerce tarım emekçisinin hükümetin ‘tarım ticaret reformunu’ geri çekmesi için başlattığı direniş devam ediyor.