‘Halklara yönelik saldırılara karşı ortak mücadele’

Sosyalist hareketler, Türkiye'de faşizmin kurumsallaştığı tespitinde bulunarak, haklara yönelik saldırılara karşı birlikte mücadele etmeyi tartıştı.

İzmir’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Mücadele Birliği, Partizan, Özgür Gelecek ve Alınteri, Karşıyaka ilçesinde bulunan Tiyatro Sokağı'nda “Faşizme karşı birleşik mücadele” başlıklı forum düzenledi. Düzenlenen forumda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Dilşat Canbaz Kaya ve HDP eski İstanbul Eş Başkanı Avukat Cengiz Çiçek konuşmacı olarak yer alırken, çok sayıda sol siyasetten de katılımda bulunuldu.

Forum sosyalist mücadelede yaşamlarını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Forumda ilk sözü HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu aldı.

‘ORTAK MÜCADELENİN KURULMASI’

Toplumun büyük bir kesiminin ortak mücadelenin kurulması konusunda hemfikir olduğunu belirten Piroğlu, "Sol hareket en geniş alanda bir araya gelmeyi tartışıyor, ama faşizme karşı birleşik cephe somut adım atılamadı. Birleşik mücadele neden gerekiyor, çünkü çok zamanımız kalmadı. Baskı aygıtları, temel aygıt haline geldi. İçinde bulunduğumuz ağır sürecin daha da kötüsü yolda" dedi.

Salgının, ekonomik ve siyasal krizlerin faturasının yoksul emekçilere kesildiğini söyleyen Piroğlu şöyle konuştu: “Siyasal saldırıların başta Kürt halkı olmak üzere tüm hak mücadelesine yöneliktir. İşçiler, öğrenciler, kadınlar hemen herkes "terörist" ilan ediliyor. HDP'ye saldırılar, tecridin devam etmesi, bütün bunlara karşı muhalefet rolüne uygun davranmıyor.”

Toplumun çoklu krizin içinden geçtiğini, her alanda yaşanan adaletsizliğin, genel bir öfkenin oluşmasına neden olduğunu vurgulayan Piroğlu, "Muhalefet bu haliyle süreci götüremez. İşçi sınıfının hareketliliği ciddiyetini koruyor. İktidarın rıza üretme kabiliyetini kaybetmiş olması, bu bizim avantajımız ama iktidarın seçim kaybetme lüksü yok, bu da bizim için bir dezavantaj. Bizim bu alanı örgütleme fırsatımız var. Sosyalist hareket, işçi sınıfıyla buluşma şansı yakaladı. Solun büyük bir kesimi örgütsüz, hegomanyamız çok zayıf. Gelen ağır saldırıyı göğüsleyebilmek için birlikte mücadele etmenin gereğini ortaya koyuyor. Sol hareketin, Kürt halkıyla yan yana gelmesi, birlikte mücadelenin temel başlığıdır. Sol hareketin de bir güç oluşturması gerekiyor. Birleşik mücadele, örgütlerin yan yana gelmesi ile bitmiyor, kendi sınıfsal tabanımızla buluşmamız gerekiyor. AKP'nin şimdiye kadar yönetimi altında olan işçi sınıfının, iktidardan koptuğunu işçi eylemlerinden, anketlerden görebiliriz. Bizim kendi darlığımızı aşıp, doğal sınıf tabanımızı örgütlememiz gerekiyor. Sol kendi tabanındaki boşluğu örgütleyemezse, büyük kayıp yaşar. Bu yüzden sol bu iradeyi ortaya koymalı" diye konuştu.

‘FAŞİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE’

Piroğlu'nun ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya da ortak mücadelenin yöntemlerini tartışmanın başarıya ulaşacağını düşündüğünü söyledi. Kurumsallaşmış faşizme karşı birleşik mücadelenin olması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Kürt halkının karşılaştığı tüm saldırılar, tüm haklara yapılan saldırılardır. Tecrit tüm cezaevlerine yayılmışken, 'tecrit bizim sorunumuz değildir' diyemeyiz. Bu bir eylem platformu değil, sosyalizmin Türkiye'de inşası meselesi. Sınıf mücadelesinin gerisinde duruyoruz. Her gün kadınlar katlediliyor, kadın mücadelesinin gerisinde kalıyoruz. Siyasi operasyonlar art arda geliyor. Örgütlü, örgütsüz her kesime düşmanlık, saldırı söz konusu. Kurumsallaşmış faşizme karşı birleşik mücadelenin olması gerekiyor. Bu bir ihtiyaçtan ziyade halkın Sol'a yüklediği bir sorumluluktur" diye belirtti.

‘HALKLARIN, SINIFLARIN GÜVENİNİ KAZANACAK MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR’

Avukat Cengiz Çiçek ise, solun makus tarihini değiştirmek zorunda olduğunu söyledi.  Çiçek, Kürt halkı verdiği mücadele ile inkar edilmediği bir pozisyon yakaladığını belirterek şöyle konuştu: “Devlet de Kürt karşıtlığını toplumda örgütledi. HDK ve HDP kuruluşunu örgütlemeye çalıştığı dönem olan 2011 yılında, devlet İmralı'daki tecridi derinleştirdi. Biz avukatları hala görüşemiyoruz."

Kapitalizmin, sistem olarak bir kriz içinde olduğunu ve sosyalizmin işaretlerinin doğru yakalanması gerektiğinin altını çizen Çiçek, "Faşizm koşullarında birleşik mücadele ile hegomanya kurmamız gerekiyor. Yerel seçimlerdeki kazanımlar, halkların faşizmin zarar göreceğine dair bilincini sağladı. Ancak bunu örgütleyemedik. Halkların, sınıfların güvenini kazanacak bir bileşik mücadeleye ihtiyaç var. Faşizme değil, birbirimize taviz vermemiz gereken bir zamanı yaşıyoruz" dedi.

Konuşmacıların sunumlarının ardından forum, soru cevap bölümüyle son buldu.