'Hasta tutsakların durumu ağır, serbest bırakılmalılar'

Ankara, İstanbul ve İzmir'de hasta tutsaklar için eylemlere devam edildi.

İnsan hakları savunucuları ve inisiyatifler, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki hasta tutsakların durumlarına dikkat çekti.
Eylemlerde, tutsakların durumunun ağırlaştığı ve derhal bırakılması gerektiği vurgulandı.

ANKARA
Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 318’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, bu hafta Kayseri Kadın Cezaevi’nde kalan hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.
Hasta tutsaklardan tansiyon ve diyabet hastası Özgül Yaşa'nın yüzünde ve çenesinde yaraları olmasına rağmen düzenli olarak tedavi edilmediğini belirten Kanat, epilepsi hastası Ahiret Turan'ın, tek başına kalamayacağına dair raporu bulunmasına rağmen hastane dönüşü tek kişilik karantina koğuşunda tutulduğunu aktardı.
57 yaşındaki Zerga Açar'ın, gözaltındayken ve daha sonra Urfa'dan Kayseri'ye sevk edilirken yapılan işkencelerden dolayı sol kolunu kullanamadığına değinen Kanat, yine yüksek tansiyon ve astım hastası Muhlise Karagüzel'in de nefes almakta zorlandığını aktaran belirtti.
Astım, kalp, tansiyon ve anklikozan spodolit hastası Acun Karadağ'ın da kalp rahatsızlığından dolayı kalp pili takılı olduğunu aktaran Kanat, hasta tutsakların derhal bırakılması gerektiğini söyledi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu da koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada, diyabet, tansiyon, astım ve bel fıtığı hastası olan 57 yaşındaki Muhlise Karagüzel’in durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, cezaevlerinde koronavirüse karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti.
Karagüzel’in sağlık sorunlarını hatırlatan Şahin, "Yüksek şeker nedeniyle bir gözü görme yeteneğini büyük oranda kaybetmiştir. Aynı nedenlerle böbreklerinde de ciddi sorunlar ortaya çıkmış olup, böbrek yetmezliği tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır” derken, Karagüzel'in hemen bırakılmasını istedi.

İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Konak ilçesinde bulunan dernek binasında basın toplantısı düzenledi. İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Ahmet Çiçek, Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan ve koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Efrînli Muhamed Emir’in (57) yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Çiçek, Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklara halay çektikleri gerekçesiyle hücre cezası verildiğini belirterek, İHD’ye yazılan dilekçe ve mektuplara el konulduğunu söyledi.
Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Mehmet Okur’un sağlık durumuna dikkat çeken Çiçek, şunları söyledi: “Okur 60 yaşındadır. 24 yıllık cezaevi hayatı var. Daha önce prostat için gittiği hastanede kanser olduğunu öğrendiği ve tedavide sorun yaşadığına yönelik bir açıklama yaptık. Şu anda mesane kanseri, KOAH hastası ve akciğerinde nodüller bulunmaktadır. Derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.