HDK Emek Meclisi: Sermayeye değil emekçiye bütçe !

HDK Emek Meclisi, "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganıyla Kadıköy'de yaptığı açıklamada, halkın parasının bir avuç yandaşı zengin etmek için peşkeş çekilmesine karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Mecliste bütçe görüşmelerinin sürerken, Kadıköy’de bir araya gelen HDK Emek Meclisi, “ Sermaye değil emekçiye bütçe” sloganıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu ve Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

BAŞTAN SONA KOKUŞMUŞ BİR İKTİDARLA YÜZ YÜZEYİZ

“Sermaye değil emekçiye bütçe, herkese insanca yaşayabilir ücret” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık, “ Savaşa değil emekçiye bütçe”, “ Sermayeye değiş emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Eylemde ilk konuşma HDP Milletvekili Musa Piroğlu tarafından yapıldı. Bugünlerde iki tane bütçe görüşmesi yapıldığına dikkat çeken Piroğlu, “ Biri meclis salonunda, devletin bütçesi adı altında bu ülkenin yüzde 5’inin yani patronların, sarayın ve zenginlerin bütçesi görüşülüyor; bir başka bütçe de patronlarla iktidar arasında kapalı salonlarda asgari ücret yani yoksulun bütçesi görüşülüyor” dedi.

Mecliste görüşülen devlet bütçesinin halktan toplanan paraların patronlara, Saray’a ve yandaş sermayeye nasıl akıtılacağının bütçesi olduğunu vurgulayan Piroğlu, “ Çünkü bütçe denilen şey bir gelir gider hesabıdır ve her gelir gider hesabında bir önceki döneme de bakılır. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda iktidarın aslında bu ülke servetini yağmalamak için bir araya gelmiş bir ortaklıktan başka bir şey olmadığını görüyoruz. Bunu biz bunu aynı devletin Sayıştay kurumu söylüyor” diye belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankapark'ın projesini örneği gösteren Piroğlu, belediyenin tamamı iktidarın elindeyken yolsuzluğun içine battığını vurguladı.

Halkın parasının bu şekilde yandaşlara peşkeş çekildiğine işaret eden Piroğlu, “Neyin uğruna milyonların yoksulluğu uğruna. Başta başa kokuşmuş bir iktidarla karşı karşıyayız. Baştan sona yolsuzluğa, baştan sona gaspa, başta sona bir avuç çapulcuyu zengin etmeye yan yana gelmiş bir iktidarla yüz yüzeyiz. O nedenle halk adına bütçe için mücadeleyi büyütmeyi, yan yana, omuz omuza gelmeye çağırıyoruz. Mutlaka kazanacağız ” diye konuştu.

UĞURLU: KORKACAK NEYİMİZ KALDI !

HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu ise, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, bütçenin kadınların, yoksulların, işçi sınıfının, engellilerin, eğitim hakkı çalınan çocukların, hastane kapıların da bekleyen hastaların değil bir avuç zenginin bütçesi olduğunu söyledi. Asgari ücretinde sermayenin çıkarına göre belirlediğini kaydeden Uğurlu, yoksulların payına hep "acı reçetenin" çıktığını hatırlattı. Birlikte mücadele çağrısı yapan Uğurlu, halka , "Korkmayın. Korkacak neyimiz kaldı! Açız açlıktan ölüyoruz. Örgütlenmekten başka da çaremiz yok" diye seslendi.

Konuşmaların ardından açıklamayı HDK Emek Meclisi Üyesi Ercan Tilmaş okudu. Her yıl Aralık ayında siyasi İktidarın emekçiye düşman, sermayeye dost tutumunun tüm çıplaklığıyla görünür olduğunu belirten Tilmaç, önce bütçe kanunun hazırlanması, ardından asgari ücretin belirlenmesi süreçlerinin, siyasi iktidarın kimi koruduğunu, hangi sınıf için çalıştığını hiç tereddütsüz ortaya koyduğunu söyledi. Tilmaç, "Güneş balçıkla sıvanamaz. AKP-MHP ittifakının, emekçilere ve ezilenlere daha fazla sömürü, daha fazla yoksulluk dışında verebilecekleri bir gelecek yok. 'Askıda ekmek' dışında bir vaatleri yok" dedi.