HDP: Üç ayda 130 gazeteci yargılandı, 10'u 51 yıl hapis cezası aldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, üç aylık basın raporunu açıkladı. Buna göre son üç ayda 130 gazeteci yargılandı, 10'u hakkında 51 yılı aşkın hapis cezaları verildi.

HDP'li vekil Şevin Coşkun, 3 Aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül) Basın Raporunu Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Coşkun, bu raporun medya kuruluşları ve basın emekçilerine yönelik şiddet, gözaltı, tutuklama, engelleme, sansür, kapatma gibi çok çeşitli baskı yöntemlerine dair olduğunu kaydetti.

Van'da iki kişinin işkenceye uğrayarak, helikopterden atıldığını belgeleyen gazetecilerin gözaltına alındığını hatırlatan Coşkun, şunları ifade etti:

“11 Eylül’de, Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut adlı iki yurttaşın işkence edilerek helikopterden atılmasını tüm dünyaya duyuran Mezopotamya Ajansına erişim engeli getirildi, bununla da yetinilmedi. Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılmasını belgeleyen Mezopotamya Ajansı’nın Van Bürosu’na baskın yapıldı. Ajans muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala, Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem gözaltına alındılar. Gözaltı süreçleri uzatılan basın çalışanları hala içerde tutulmaya devam ediyorlar."

Rapora göre 3 ayda açılan 56 davada en az 130 gazeteci yargılandı, 10 gazeteci hakkında 51 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Aynı süre içerisinde 10 gazeteci gözaltına alınırken 3 gazeteci de tutuklandı. Coşkun, bütün gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.