Katalan, Alman ve Arjantinli örgütlerden HDP’ye destek çağrısı

HDP’ye yönelik soykırım operasyonlarına karşı birçok ülkeden halkların temsilcilerinin açıklamasında, baskılara karşı dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

İspanya’nın baskısı altındaki Katalonya’nın özgürlüğü için mücadele eden ve on binlerce üyesi bulunan Katalonya Ulusal Asamblesi adına ‘Assemblea International’ adlı temsilcilik tarafından yapılan açıklamada, HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarının kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Assemblea International’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, HDP’nin 82 üyesine yönelik tutuklama kararının Türk hükümetince alındığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Kürdistan’a karşı yeni siyasi zulmü kesinlikle mahkûm ediyoruz” denildi.

MLPD: DİRENİŞE KARŞI TUTUKLAMALAR DAİŞ’E DESTEĞİN GÖSTERGESİ

Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD)’nin açıklaması ise, “Tutuklama nedeni: Kobanê ile Dayanışma” başlığı ile verildi. 82 HDP yöneticisinden birçoğunun tutuklandığı ve bazıları hakkında arama emrinin olduğu belirtilen açıklamada, tutuklananlar arasında belediye eşbaşkanları ile milletvekillerinin olduğu kaydedildi.

Soykırım operasyonlarına gerekçe olarak 2014’te DAİŞ faşizmine karşı Kobanê Direnişi ile dayanışma içinde olunmasının gösterildiği hatırlatılan açıklamada, katil DAİŞ çetelerine karşı kahramanca direnen YPG-YPJ savaşçılarıyla desteğe yönelik saldırıların Türk devletinin çetelere verdiği desteğin göstergesi olduğu vurgulandı.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR) üyesi olarak MLPD’nin Kobanê ile dayanışma için çalışmalara katıldığı hatırlatılan açıklamada, “MLPD, Kobanê ile dayanışmanın kriminalize edilmesini kararlılıkla protesto edip, tutuklananlarla dayanışmasını ifade ederken, derhal serbest bırakılmalarını talep eder” denildi.

ARJANTİNLİ DEVRİMCİLERDEN ÇAĞRI

Arjantinli devrimci hareketlerden Senda Guevarista-Mayo 2019 tarafından yapılan açıklamada da tutuklamalara gerekçe gösterilen Kobanê ile dayanışma gösterilerinin DAİŞ çetelerinin katliamlarına karşı Türk devletinin sessizliğine karşı yapıldığı hatırlatıldı. Türk devletinin soykırım kampanyasının Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere batılı devletlerin ve uluslararası kapitalizmin sessizliğiyle paralel gittiğine işaret edilen açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetimine karşı saldırılara da değinilen açıklamada, baskılara sessiz kalınamayacağının altı çizildi.

Açıklamada HDP’nin mücadelesiyle dayanışma çağrısı yapılırken, Türk devleti ile uluslararası toplumdan tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.