KDP İsviçreli ekolojisti Rojava dönüşünde gözaltına aldı

Rojava Devrimine destek vermek amacıyla bir süredir Rojava’da ekolojist projelerde yer alan İsviçreli genç, Cenevre’ye dönmek isterken Duhok’ta gözaltına alındı. İsviçreli ekolojist bir haftadır Hewlêr’de tutuluyor.

Rojava Devrimine destek vermek ve oradaki ekolojist projelerde yer almak amacıyla 2019 yılında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesine giden 20 yaşındaki İsviçreli ekolojist, geçtiğimiz pazar günü İsviçre’ye dönmek için gittiği Güney Kürdistan Yönetimi denetimindeki Duhok’ta gözaltına alındı. İsviçreli genç bir haftadır Hewlêr’de gözaltında tutuluyor.

‘EKOLOJİST PROJELERE DESTEK VERMEK İÇİN ORADAYDI’

Konuya ilişkin İsviçre Haber Ajansı Keystone-ATS’ye bilgi veren gencin Avukatı Olivier Peter, müvekkilinin bir haftadan beridir Hewlêr’de gözaltında tutulduğunu doğrulayarak, Güney Kürdistan Hükümetinin tutumunu eleştirdi. Müvekkilinin İsviçreli sol gruplar içerisinde yer alan bir ekolojist olduğunu ifade eden Avukat Peter, müvekkilinin Rojava'da hayata geçirilmek istenen ekolojist projelere destek vermek için bölgeye gittiğini belirtti.

‘BİR HAFTADIR HEWLÊR GÖZALTINDA TUTULUYOR’

Müvekkilinin geçtiğimiz pazar günü Cenevre’ye dönmek isterken Duhok’ta gözaltına alındığını söyleyen Avukat Peter, Güney Kürdistanlı yetkililerin müvekkilini gözaltına alma gerekçesini ise sınır ihlali ve pasaportsuz olduğuna bağladığını belirtti. Peter, “Müvekkilim sınırı geçerken pasaportunu kaybettiği doğrudur, ama Kuzey Iraklı Kürt Yetkililer geçtiğimiz şubat ayında müvekkilimin vizesini yenilemiştir. Bu bilgi kendilerinde var. Müvekkilimin kimliği rahatlıkla kanıtlanabilir. Bu anlamda bir haftadan beridir müvekkilimin gözaltına tutulması kabul edilemez. Durumun, Kuzey Iraklı Kürt yetkililer ve Rojava arasında gerilime bağlıyorum. Müvekkilimin tutukluluğunun devam ettirilmesini Kuzey Iraklı Kürt yetkililerin Rojava’ya dönük siyasetiyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘İSVİÇRE DEVREYE GİRDİ’

İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın durumdan haberi olduğu bilgisini veren Avukat Peter, İsviçreli yetkililerin konuyla ilgili Güney Kürdistan yönetimi ile ilişki içerisinde olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Hewlêr’de gözaltında tutulan İsviçreli gencin daha önce Cenevre’de Rojava Devrimine destek vermek amacıyla düzenlenen birçok eylem ve etkinliğe katıldığı öğrenildi.