MEH: Ekoloji mücadelesini kriminalize etmek istiyorlar

AKP iktidarının HDP'ye yönelik başlattığı siyasi soykırım operasyonlarını kınayan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Beyza Üstün’ün gözaltına alınmasının ekoloji mücadelesini kriminalize etme amacı taşıdığını belirtti.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), AKP-MHP faşist iktidarının HDP'ye yönelik başlattığı siyasi soykırım operasyonlarını kınayan bir açıklamada bulundu. HDP'nin gözaltı ve tutuklamalarla sindirilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, doğa savunucularının da iktidar tarafından hedef haline getirildiği vurgulandı.

Doğa savunucusu Prof. Dr. Beyza Üstün’ün gözaltına alınmasının ekoloji mücadelesini suçlu konuma getirme ve kriminalize etme amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, "2014 yılında DAİŞ'in kadına, çocuğa, doğa düşmanlığına, talana karşı, Kobanê halkı ile dayanışma gösteren yaşam ve insanlık savunucuları bütünüyle özünde toplumsal muhalefet, 6 yıl sonra kriminalize edilip suçlu gösterilerek, yargılanmak istenmektedir.

Bununla birlikte toplumun her kesimini bu operasyon adı altında 'terörize ederek, kadınlardan, avukatlara, akademisyenlere, sendikal, ekoloji hareketlerine ve yıllardır halkın oylarıyla seçilen belediye başkanlarından, üyelerine kadar toplumsal muhalefetin simgesi olan HDP gözaltıyla, tutuklamalarla sindirilmek istenmektedir" denildi.

EKOLOJİ MÜCADELESİ KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR

Salgın sürecinin iktidar tarafından fırsata çevrilmek istendiğine vurgu yapılan açıklamada, "İktidar ve sermaye çevresi doğa savunucularını da hedef haline getiriyor. Doğa savunucularına yönelik baskı ve saldırılar, Munzur Çevre Derneği Başkanı Ali Ekber Barmağıç’ın tutuklanması bugün de Kobanê operasyonları adı altında Kanal İstanbul’dan, Kaz Dağlarına, Cudi ve Gabar’ın yakılmasından, Hasankeyf'in sular altında bırakılmasına, Hevsel Bahçelerine kadar yapılmak istenen doğa talanına karşı her alanda en önde yer alan doğa savunucusu Prof. Dr. Beyza Üstün’ün gözaltına alınması Ekoloji mücadelesini suçlu konuma getirme ve kriminalize etme amacı taşımaktadır.

Oysaki doğayı savunmak yaşamı, geleceği savunmaktır. Bu anlamda yargılanması gerekenler doğa talancıları, kadına, çocuğa, hayvana tecavüz, şiddet fiillerini gerçekleştirenler, halklara alenen ırkçılık yapanlardır. Mesele buyken kadınlardan, avukatlara, akademisyenlere, sendikal hareketten, ekoloji hareketine, 6 milyonu aşkın seçmenin, halkların iradesi olan Türkiye'nin üçüncü büyük partisi, toplumsal muhalefetin simgesi HDP’ye dönük gözaltı, tutuklamaları kınıyor, gözaltındakilerin serbest bırakılmalarını istiyoruz" ifadeleri yer aldı.