Reqa’nın özgürleştirilmesi DAİŞ’in katliam planlarını ertelemiş

Özellikle QSD’den aldığı darbelerle bitme noktasına gelen DAİŞ çetelerinin Avrupa ülkelerinde katliamlar gerçekleştirmek için çocukları eğittiği ortaya çıkarken, söz konusu planın Reqa’nın kurtarılması sayesinde ‘geciktiği’ bildiriliyor.

Le Monde gazetesinin iç istihbarat örgütü DGSI kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, sorgusu süren Jonathan Geffroy isimli bir çete, DAİŞ’in Avrupa ülkelerinde katliamlar planlıyor.

Geçtiğimiz yıl Suriye’de yakalanan ve Türkiye tarafından Fransa’ya iade edilen Jonathan Geffroy’un ifadesine göre, DAİŞ, Avrupa ülkelerinde saldırılarda kullanılmak üzere çocuk ve gençleri eğitiyordu. DGSI’nin aldığı ifadesine göre Geffroy, DAİŞ’in örgütlediği çocuk çeteleri işgali altındaki bölgelerde çocukluklarını geçirdikten sonra Avrupa’ya göndermeyi planladığını söyledi.

Le Monde’un yine Jonathan Geffroy isimli çetenin ifadelerine dayandırdığı detaylar ise korkunç. DAİŞ işgali altındaki bölgelerde ‘DAİŞ ideolojisiyle büyüyen’ Suriyeli çocukların daha sonra Avrupa ülkelerine gönderilerek, intihar saldırıları düzenlemeleri planlanıyor. Ayrıca çocukların DAİŞ bölgelerinde büyümelerinin beklenmesinin nedeni olarak da, büyüdüklerinde yüzlerinin tanınmaması olarak gösteriliyor.

REQA’NIN KURTARILMASI KATLİAM PLANININ UYGULANMASINI GECİKTİRDİ

DAİŞ’in çocukluktan yetiştirdiği çetelerle Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerini hedeflediği bilinirken, söz konusu katliam planlarının yine Fransa’dan giden bazı çetelerce hazırlandığı kaydedildi.

Le Monde gazetesi, söz konusu katliam projesinin operasyonel aşamasının Jonathan Geffroy adlı çetenin Suriye’den çıktığı 2017 yılında başlatıldığı iddiasını da paylaştı. Ancak gazete, DAİŞ’in barbarca projesinin Reqa’nın Ekim 2017’de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından kurtarılması sayesinde geciktiğini de duyurdu.

Le Monde haberinde, çetelerin katliam planının ne düzeyde uygulamaya konduğuna dair ifadelerin olmadığı görülüyor.

Çeteler Kasım 2015’te Fransa’nın başkenti Paris ile Saint-Denis’de yaptıkları ve 130’u aşkın kişinin hayatını kaybettği katliamların ardından başta Belçika ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yüzlerce kişiyi katletmişti. En kanlı ikinci saldırı ise Temmuz 2016’da yine Fransa’da yaşanmıştı. Kamyonla 14 Temmuz kutlamalarına saldıran bir DAİŞ çetesi, 86 kişiyi katletmiş, yüzlercesini yaralamıştı.