Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon: Avukatlık yapmak istiyoruz

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon: Mesleğimizi icra etmenin önünde engel konulan Avukatlık m.5/3 Kanunu kaldırılmalı.

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, polis ablukası altına alınan İstanbul Barosu önünde yaptığı açıklamada, ruhsat gaspının iktidarın savunmayı kendi himayesinde bulundurma hayalinin tezahürü olduğunu vurgulayarak, mesleklerini icra etmelerinin önünde engel konulan Avukatlık m.5/3 Kanunun kaldırılmasını istediler.

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonu, Avukatlık Kanunu md.5/3 gerekçe gösterilerek ruhsatlarının iptal edilmesini İstanbul Barosu önünde protesto etti.

Açıklama öncesi İstanbul Barosu’nun önünü ve çevresini abluka altına alan polis, çekim yapmak isteyen basın mensupları zorla alandan uzaklaştırdı. OHAL’i aratmayan bu keyfi uygulama nedeniyle Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonun açıklaması baronunun girişindeki dar sokakta yapıldı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar adayı Avukat Sezin Uçar ve çok sayıda avukatın destek verdiği eylemede, “Ruhsat gaspına karşı savunmayı savunuyoruz” yazılı pankart açıldı.

GÜLÜM: İKTİDAR AVUKATLARI SESSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Sık sık, “Savunma susmayacak”, “Bakanlık ruhsatıma dokunma”, “Avukatlık yapmak istiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşma HDP Milletvekili Züleyha Gülüm tarafından yapıldı. İktidarın, muhalif olan tüm kurumsal yapılara yöneldiği gibi avukat mesleğine de saldırı başlattığına işaret ederek sözlerine başlayan Gülüm, hak arayanların yanında yer alan avukatları ve baroların sessizleştirmeye çalıştıklarını belirtti. Bu nedenle bugün stajyer avukatların ruhsatlarının verilmediğini vurgulayan Gülüm, “Stajyer avukatların mesleğini yapması engelleniyor. Oysa haklarında bir soruşturma ya da kavuşturmalar karara bağlanmadığı sürece mesleklerini yapmaları önünde engel olamaz” dedi.

İktidarın toplum, avukatlar sessizleştirmek istediğini, avukatlar Kürt halkının, barışın, doğanın gençler ve kadınların yanında yer almasını istemediğini kaydeden Gülüm, “Bizler meslektaşlarımızla, baromuzla beraber direnmeye devam edeceğiz. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi hep birlikte getireceğiz” diye konuştu.

UÇAR: İKTİDAR KENDİ AVUKATINI YARATMAK İSTİYOR

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar adayı Avukat Sezin Uçar da ruhsatları gasp edilen, avukatlık mesleğini icra etmeleri ellerinden alınan stajyer avukatların yanında olduklarını vurgulayarak, “Bugün çoklu baro sistemiyle mesleğimize nasıl bir saldırı yapıyorsalar, stajyer arkadaşlarımıza da aynı saldırıları yapıyorlar” dedi. İktidarın kendi avukatını yaratmak istediğine dikkat çeken Uçar, ses çıkartmayan iktidarı onaylayan, biat eden avukatlar istendiğini kaydetti. Bugün haklarında karara bağlanmamış soruşturma ve kovuşturma olan stajyer avukatların Kürt halkının, kadınların, öğrencilerin yanında oldukları için ruhsatları gasp edildiğini belirten Uçar, mutlaka ruhsatlarını alıp, özgürce mesleklerini icra edeceklerini vurguladı.

‘AVUKAT KANUNUN M.5/3 KALDIRILSIN’

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon adına açıklamayı okuyan Gülyeter Aktepe ise, siyasi iktidarın savunmaya yönelik saldırılarına hukuki kılıf dikme arayışının son durağının ruhsat gaspı olduğunu hatırlatarak, “Bir türlü tehdit mekanizmasına dönüşen ruhsat gaspı, iktidarın savunmayı kendi himayesinde bulundurma hayalinin tezahürüdür” dedi. Bağımsız ve tarafsız bir yargı için olmazsa olmaz koşullardan birisinin yargının diğer ayakları ile eşit güce sahip, bağımsız ve güçlü bir savunmanın varlığından geçtiğinin altını çizen Aktepe, saldırıların tam da bu yüzden savunmaya yönlendirildiğini kaydetti. Yerel mahkemelerin, Anayasa Mahkemesi kararların uygulanmadığını, yürütmenin genelgelerle baro seçimlerin ertelenmeye çalışıldığı, avukat adaylarının ruhsatlarının gasp edildiği bir dönemden geçildiğini hatırlatan Aktepe, “Bizler avukatlık yapmak istiyoruz. Avukatlık Kanunu’nun m.5/ 3 kaldırılsın” dedi.