Rus uzman: Erdoğan ile işbirliğinin faturası ağır oldu

Arkadieviç: Türk devleti komşu ülkelerine yönelik saldırgan bir politika izleyerek sınırlarını genişletmek istiyor. Bundan dolayı bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs’la kriz yaşıyor, diğer yandan Suriye ve Irak’ı işgal ediyor.

Erdoğan ile kurulan dostluğun Rusya’ya büyük zararlar verdiğini dile getiren Orta Asya Ülkelerini Araştırma Merkezi’nin Başkanı Bogdasarov Semen Arkadieviç “Artık bu yanlıştan dönülmeli, Kürtler ile işbirliği yapmazsak hem Suriye’de hem de Karabağ’da bu savaşı Erdoğan kazanacak” dedi.

Bogdasarov Semen Arkadieviç Rusya’da başta gelen Ortadoğu ve Orta Asya uzmanlarından biri. Özellikle bölgedeki çatışmalar ve krizlerin çözümü konusunda yaptığı araştırmalarla bilinen Arkadieviç Orta Asya Ülkelerini Araştırma Merkezi’nin başkanı. Emekli bir albay de olan Arkadieviç Suriye, Karabağ ve Erdoğan rejiminin saldırgan politikalarını ANF’ye değerlendirdi.

Suriye’deki savaşın hala sonuçlanmamasından dolayı Ortadoğu’nun hala istikrarsız bir bölge olduğunu belirten Arkadieviç çözüm için şu öneride bulundu: “Öyle görünüyor ki Suriye’de yakın bir zamanda savaş bitecekmiş gibi görünmüyor. Savaşın bitirilmesinin yolu bölgedeki Türk sömürgeciliğinin sona erdirilmesinden geçiyor. Bundan dolayı da Şam hükümeti Türk sömürgeciliğine karşı Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile ilişkiye geçerek güç birliği yapmalı.”

Erdoğan rejimine bağlı güçlerin ne Ezaz ne Efrîn ne Cerablus ne de diğer işgal ettiği bölgelerden çıkma niyetinin olmadığına dikkat çeken Arkadieviç “Erdoğan kurnaz bir politikacı ve sadece güçten anlıyor. Bu yüzden de bütün güçlerin vereceği ortak bir mücadeleye Suriye’deki Türk sömürgeciliğini bitirebileceğini düşünüyorum. Hali hazırda Suriye güçlü bir orduya sahip ve QSD de oldukça güçlü, her iki güç bu ortak düşmana karşı birleşmeli” diye konuştu.

‘KARABAĞ SURİYE’NİN BİR DEVAMI’

Bölgedeki istikrarsızlığın Türkiye’den kaynaklandığını belirten Rus uzman Arkadieviç’e göre Ankara rejimi sadece Suriye değil, Irak’tan Libya’ya hatta Karabağ’a kadar geniş bir coğrafyada nifak tohumları ekiyor. Karabağ krizinde birçok Müslüman ülkenin Ermenistan’ı destekliğine dikkat çeken Arkadieviç devamla şu hususları dile getirdi:

“Türk devleti komşu ülkelerine yönelik saldırgan bir politika izleyerek sınırlarını genişletmek istiyor. Bundan dolayı bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs’la kriz yaşıyor, diğer yandan Suriye ve Irak’ı işgal ediyor ve Karabağ’da Azerbaycan ile aynı cephede savaşa girişiyor. Türkiye bütün bunları bir güç gösterisi için yapıyor. Erdoğan’ın tek amacı Osmanlı’yı yeniden kurmak ve Osmanlılar döneminde olduğu gibi bölgeye hakim olmak.”

Karabağ’da patlak veren savaşta da Türk devletinin belirleyici bir rol oynadığını belirten Rus uzman Aliyev’in daha önceki Türki cumhuriyetlerin konferansında dile getirdiği “Ermanistan’ı yok ederek Türki devletleri birleştirmeliyiz” sözünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Ankara rejimi ‘tek devlet ve tek millet’ sloganıyla şu anda bütün askeri gücüyle bu savaşa katılmış durumda. Türk ordusu atta hava gücüyle de Karabağ’daki Ermenistan’a ait noktaları bombalıyor.”

Türk devletinin Suriye’de 80 bin ile 100 bin arasında bir çete ordusu kurduğunu ifade eden Ortadoğu ve Orta Asya sorunları uzmanı Bogdasarov Semen Arkadieviç, bu çetelerden sayıları 1500 ile 2000 arasında olduğu tahmin edilen bir gücün de Karabağ’daki savaşa katıldığına dikkat çekti. Türk devletinin Karabağ’daki savaşa sadece askeri ve lojistik destek sağlamadığını belirten Rus uzman “Türkiye aktif olarak bu savaşın bir tarafıdır” dedi.

‘KARABAĞ VE ROJAVA ORTAK CEPHEDE YER ALMALI’

Suriye’nin yanı sıra Rusya’nın da Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt güçleri olan YPG’nin önemli bir faktörünü oluşturduğu QSD’yi aktif olarak desteklemesini gerektiğini belirten Rus uzman Arkadieviç “Kürtlerin bölgede önemli bir aktör olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. Kürtlerle güç birliği yapmazsak Erdoğan bu savaşı kazanır” diye konuştu. Suriye ve Ermenistan’ın Kürt özgürlük mücadelesiyle sıkı bir ilişki kurması gerektiğini savunan Arkadieviç devamla şu görüşü dile getirdi:

“1930’lu yılarda Xoybun örgütü Ermenilere ‘Bu ortak düşmana karşı bir olalım’ diyordu. Şimdi Ermenistan Kürtlere ‘Gelin bu ortak düşmana karşı bir olalım’ çağrısını yapmalı. Kürtlerin örgütlü güçleri özellikle de PYD Karabağ savaşında Ermenistan’ın yanında olduğunu dile getirmeli. İçinde askeri işbirliği de dahil Karabağ ve Rojava’nın ittifak kurması gerektiğini düşünüyorum, böyle bir girişim hepimiz için elzemdir. Karşımızda güçlü bir düşman var, eğer öyleyse biz niye güçlerimizi birleştirip güçlenmeyelim.”

‘ERDOĞAN İLE İŞBİRLİĞİNİN FATURASI AĞIR OLDU’

Putin’in yönetiminde Rusya’nın Erdoğan rejimiyle ittifak kurması için de “Çok yanlış bir adımdı” ifadesini kullanılan Orta Asya Ülkelerini Araştırma Merkezi Başkanı Arkadieviç’e Moskova’ya “Bu yanlıştan dönme zamanı geldi” çağrısını yaptı. Rusya’nın Erdoğan ile kurduğu işbirliğinin faturasının ağır olduğunu belirten Arkadieviç “Suriye’de onunla kurduğumuz dostluk bize düşmanlık olarak döndü, çeteler güçlendi ve bize karşı açılmış olan cephe daha da genişledi” diye konuştu.

Erdoğan ile kurulan işbirliğinin sonucunda Rusya’nın petrol ve doğal gaz piyasasının dışa itildiğini belirten Rus uzman Arkadieviç değerlendirmesinde son olarak “Türkiye jeopolitik açıdan Rusya’nın düşmanıdır” gerçeğinin hiçbir zaman değişmeyeceğini dile getirdi.