Sendikalardan Migros işçilerine destek: Mücadeleyi büyüteceğiz

DİSK’e bağlı işçi sendikaları, ücretsiz izne çıkartılan Migros Depo işçileri için dayanışma eylemi yaptı. Polisin tüm engellemelerine rağmen Kadıköy’deki Migros önünde gerçekleşen eylemde, mücadeleyi büyütme sözü verildi.

DİSK’e bağlı Dev Tekstil, İnşaat-İş, Basın-İş, Dev Yapı-İş, Dev-Turizm-İş, Enerji-Sen, Limter-İş sendikaları, Kadıköy Khalkedon’daki Migros önünde Migros Depo işçileri için dayanışma eylemi yaptı. Eylem öncesi Migros’un önünü abluka altına alan polisler, İstanbul Valiliği yasağını gerekçe göstererek açıklamayı engellemek istedi. Tüm engellemelere rağmen açıklamayı Migros önünde gerçekleştiren sendikalara, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

ÜCRETSİZ İZİN SALDIRISI SÜRÜYOR

Eylemde, “Migros işçileri direniş ve dayanışmayla kazanacak” yazılı pankartın taşındı; “Migros işçisi yalnız değildir” dövizleri taşındı. Sık sık, “Migros işçisi yalnız değildir”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atan sendikalar adına açıklamayı okuyan Okan Karaçan, Covid-19 döneminde önlem alınmadığı için bir yandan yüzlerce işçi hayatını kaybederken, diğer yandan ise işçilere yönelik saldırıların arttığını belirtti. Bu saldırılardan birisinin ‘ücretsiz izin’ uygulaması olduğunu hatırlatan Karaçan, “Ücretsiz izin ile işçilere aylık 1168 Lira net ücret İşsizlik Fonu’ndan karşılanarak ödenmekte ve bir ay boyunca işçinin bu ücretle geçinmesi beklenmektedir. Yine bu uygulamayla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulmakta ve SGK emeklilik primleri ödenmeyerek daha geç emekli olmaları da dayatılmaktadır” dedi.

İşten çıkarmaların yasak olmasına rağmen milyonlarca işçinin “ekonomik koşullar” gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Karaçan, “Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarından birisi olan Anadolu Holding’in sahibi olduğu Kocaeli Çayırova’da bulunan Migros Depo ve taşeron Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri Şirketi’nde de ücretsiz izin uygulaması hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

'İŞE ALINAN İŞÇİLERİN, SENDİKADAN İSTİFASI İSTENİYOR'

Sömürüyü ve kadın işçilere yönelik tacizlerin son talebiyle örgütlenen 46’sı DGD-Sen üyesi 70 işçinin ‘ücretsiz izne’ çıkarıldığına dikkat çeken Karaçan, 3 işçinin de Esenyurt deposuna sürgüne yollanarak fiilen işten çıkarıldığını belirtti.

Sendika üyesi olduğu düşünülen işçilerden e-devletleri istenerek sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulandığını belirten Karaçan, ücretsiz izne çıkarılan işçiler ise aranıp direnmekten vazgeçtikleri takdirde tazminatlarının ödeneceği söylendiğine dikkat çekti.

'KOD 19 İLE İŞÇİLER FİŞLENİYOR'

25 gündür aynı kararlılıkla direnişin sürdüğünün altını çizen Karaçan, ücretsiz izin uygulamasını takip eden diğer saldırının işten atmalar olduğunu dile getirdi. İş Kanunu’nun 25/2 Maddesine dayandırılarak Kod 29 ile işten atmanın salgın döneminde yaygınlaştırılarak kalıcı hale getirildiğini vurgulayan Karaçan, şunları kaydetti: "'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri' gerekçesiyle suçlanan işçiler, SGK’nin kodlamasına göre Kod 29 ile işten çıkarılıyor, tazminat alamıyor. Kod 29’la atılan işçiler adeta fişlenmiş oluyor ve başka işlere girmeleri de neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bu noktada Ekmekçioğulları, Baldur, Sinbo, PTT, Mapfre Sigorta Tur Assist, Döhler, Galataport, İGDAŞ, Kaynak İplik, Cargill ve yine birçok işyerinde işçiler benzer saldırılarla karşı karşıya kaldılar ve direnişleri, mücadeleleri sürüyor. Bizler de buradan direnen tüm işçi arkadaşlarımızın mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz. Migros işçisi yalnız değildir."

‘DİRENİŞ AYNI DİRAYETLE SÜRECEK’

Açıklamanın ardından işten çıkarılan ve 25 gündür direnişte olan Migros işçisi Gülhan Albayrak, söz aldı. Karşılarına çıkan tüm engelleri sağlam adımlarla aştıklarını ifade eden Albayrak, ilk günkü inanç ve dirayetle direnişi sürdüreceklerini vurguladı.

Eylem sloganlarla sona erdi.