Siyasi soykırım da tepkiler de sürüyor

AKP-MHP iktidarının siyasi soykırım uygulamaları sürüyor. Siyasilerden gazetecilere kadar çok sayıda kişi gözaltında.

Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut'un helikopterden atılmalarını belgeleriyle gündeme getirmeleri sonrası dün gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile Jinnews Muhabiri Şehriban Abi, Gazeteci Nazan Sala, eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ve Fehim Çetiner’in gözaltı süreleri 4 gün daha uzatıldı. Soruşturma dosyasına ise “gizlilik” kararı getirildi.
Avukatlar, gözaltına alınan gazetecilerle görüşmek üzere emniyete gitti.
CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu da iktidarın duymak istemediklerini söyleyen muhalif her sesi kısmak ve sindirmek istediğini söyledi.
İnsan ve Özgürlükler Partisi (İÖP) Genel Başkan Yardımcısı Murat Bozdemir ise AKP-MHP iktidarının uzun zamandır ortada özgür bir basın bırakmamak için çalıştığını kaydetti.

URFA
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Urfa’da dün yapılan ev baskınlarında aralarında 4 barış annesinin de bulunduğu 11 kişinin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siverek İlçe Örgütü binasında açıklama yaptı. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü de açıklamaya katıldı.  
Sürücü, “Barış anneleri barışın öncülüğünü yapıyorlar. Bu iktidar barıştan korkuyor. Bu kez de hedeflerinde anneler var. Bir an önce arkadaşlarımızı bırakın. Bu saldırılara karşı direneceğiz” dedi.  

KARS
Kars'ta gözaltına alınanlardan 10’u savcılık ifadeleri alınmak üzere adliyeye sevk edildi. Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın emniyetteki ifade işlemleri ise sürüyor.
Savcılığa sevk edilenlerin isimleri şöyle: "Suat Bayhan, Kaya Naki, Fahrettin Kaya, Reis Baykiz, Hamit Daşdelen, Hamdi Erkmen, Medya Tağay, Halil Kan, Bülent Ağbaba, Ömer Albayrak."
Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ile diğer üç kişinin de bugün savcılığa çıkarılması bekleniyor.

ETHA: BİAT ETMEYECEĞİZ
Etkin Haber Ajansı (ETHA), muhabirleri Pınar Gayıp’ın gözaltına alınmasının muhalif basını susturma operasyonunun bir parçası olduğu ifade etti.  
ETHA, "Saray rejimine biat etmedik, etmeyeceğiz. Gözaltı saldırısına son verilmesini ve arkadaşımız Pınar Gayıp'ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir” mesajını verdi.