Verilerle HDP…

HDP’ye dair bazı verileri derlediğimizde, seçimin sonuçları ve bu seçimlerin hangi toplumsal dinamizme denk geldiğini görmek kolay olacaktır.

24 Haziran seçimleri hırsızlık ve haksızlıklarla dolu bir seçimdir. Demokratik kamuoyunun belleğine de bu zorba yönü ile geçecektir. Tartışmalı bir şekilde geride kalan seçimde HDP her şeye rağmen barajı aşarak meclise 3. parti olarak girmeyi başarmıştır. Bu seçim üzerinden HDP’ye dair bazı verileri derlediğimizde, seçimin sonuçları ve bu seçimlerin hangi toplumsal dinamizme denk geldiğini görmek kolay olacaktır. Aynı şekilde ilerisi için oluşturulacak/geliştirilecek çalışma programları için de sağlıklı perspektifler verebilecektir.

Bu anlamda seçim sonuçlarından çıkan bazı verilere bakalım…

** Henüz kesinleşmemiş sonuçlara göre HDP 5.865.977 oy sayısı ve %11,70 oy oranı ve çıkardığı 67 vekil ile mecliste üçüncü büyük parti konumunda.

Yine HDP Yurtdışı oy oranı ise 260 bin civarındandır.

Buna göre 7 ülkede HDP birinci durumunda. Bu ülkeler ve alınan oy oranları şöyle:

İsveç - %37.1
Finlandiya - %48.1
Birleşik Krallık - %49.2
İsviçre - %40.8
Japonya - %44.3
Ukrayna - %29.5
Irak - %47.89

**HDP’nin bu son seçim sonuçlarına göre en yüksek oy oranını yakaladığı il ve ilçeler ise şöyle.

İl olarak Hakkari ve Şırnak %70.2 ile en yüksek iki yerdir.

İlçeler bazında ise farklılık var.

HDP’nin en yüksek oy aldığı yer Lice oldu… Oy oranı: %86.5 olarak kayıtlara geçti.

Bunun dışında Başkale %84.4, Varto %83, Cizre %82.1, Nusaybin %81.7 oy oranları ile en yüksek diğer yerlerdir. Bu verilerden de görüldüğü üzere devlet şiddetinin en fazla olduğu, en çok yöneldiği yerlerin bu duruma en büyük cevabı sandıkta verdiği görülmektedir. Bunun okuması sadece oy çoğunluğu değil, bambaşka bir sosyolojik gerçekliğe denk gelmektedir. Devletin her türlü kötülüğüne rağmen direndiğini, ayakta olduğunu ve pes etmediğini söylemektedir bu yüksek oranlarla.

Yine küçük bir not olarak değinmekte fayda var. AKP’nin Kürdistan’da en az oy aldığı yer Dersim –Ovacık ilçesidir. Bu oran %5.7 olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır.

**HDP 1 Kasım seçimleri sonrası oyunu artıran tek parti.

AKP %6,94, CHP %2,68 ve MHP %0,80 oranında oy kaybederken, HDP %0,94 gibi bir artış gösterdi.

**HDP Amed, Wan, Mêrdîn, Êlîh, Agirî, Şirnex, Muş, Sêrt, Colemêrg, Idir ve Dersîm illerinde seçimden birinci parti olarak çıktı.

Yine 1 Kasım’a göre Edene, Semsûr, Erzingan, Dîlok, Meletî ve Riha’da oyunu artırabildiği Kürdistan illeridir.

**30 Büyükşehir’den 3 Büyükşehir’de birinci oldu. Bu iller Amed, Van, Mardin’dir.

*Demirtaş en fazla oyu Şirnex, Colemêrg, Amed, Êlîh ve Agirî’de aldı...
Toplam 4.205.243 oy aldı. 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde ise 3.958.103 oy almıştı.
Artan oy sayısı 247 bin civarı…

Şimdi hırsızlık/usulsüzlük ve zorbalık ile çaldırılan, kaybettirilen oylar sonrası Kürdistan’da değişen, daha doğrusu zorla değiştirilen bazı oranlara bakalım.

**HDP son seçim 1 Kasım 2015'e göre en büyük oy kaybını Şirnex ve Colemêrg'te yaşadı. Şirnex'teki kayıp %15,29 iken Colemêrg %13,54 görünüyor.

Yukarıda da verildiği gibi bu seçimde de HDP’nin tezat bir şekilde en fazla oy aldığı iki il. Peki bu durum ne kadar inandırıcı? Nasıl oluyor da en fazla oy aldığı yerde en büyük düşüşü yaşıyor? Şüphesiz bunun cevabını halk da çok iyi biliyor.

**HDP’nin 17 ilde oyu azalırken, 64 ilde de oyu arttı. Ne ilginçtir ki bu azalmanın yaşandığı tüm iller HDP’nin en çok oy aldığı Kürdistan illeridir. Ve ne gariptir ki MHP istisnasız tüm Kürdistan’da oyunu artıran tek parti(!). Bu da seçimlerde dönen dolapların en net açıklaması oluyor. Bu konu gündemdeki sıcaklığını da koruyor. Herkes bu düzenbazlığın nasıl yapıldığını anlamaya çalışıyor.

MHP bazı yerlerde %400’e varan oy artışı göstermiş. Hem de rüyasında oy görmeyeceği yerlerden!

** Türkiye’nin yedi bölgesi baz alınarak bir okuma yapıldığında HDP vekillerinin %67’si bölgeler bazında Doğu ve Güneydoğu’dan (Kürdistan bölgesi) çıkmış görünüyor.
Toplam 45 vekil çıkardı bu iki bölgeden. (Güneydoğu’dan HDP 27, AKP 30 vekil çıkarmış durumda)

Bunun dışında, HDP Karadeniz’den vekil çıkaramadı, İç Anadolu Bölgesi’nden de sadece 1 vekil çıkarabildi. Marmara bölgesinde 1 vekil Kocaeli’den geriye kalan tüm vekiller ise İstanbul’dan görünüyor. Ege bölgesinden sadece İzmir’den 2 vekil çıkarabildi.

**HDP’nin en az oy oranına sahip olduğu iller Bayburt ve Kütahya. İki yer de %0.7’lik bir dilime sahip. Bu illeri %0.8 ile Afyon ve Gümüşhane takip ediyor…