200 pastara karşı durdu Kavenda

Şehbanur Zorbay (Kavenda Agirî) timiyle birlikte 200 İran askerine karşı son mermisine kadar savaştı. Son bombasıyla şahadete ulaştı.

Şehbanur Zorbay (Kavenda Agirî), 10 yıllık bir gerillaydı. Kuzey'deki savaş cephelerinin ardından hep istediği gibi Rojhilat'ta faaliyet gösteriyordu. Timiyle birlikte 200 İran askerine karşı son mermisine kadar savaştı. Son bombasıyla şahadete ulaştı.

Ciwanro Eyaleti- Salas'a bağlı Bavacani'de İran pastarları ile girdiği çatışmada 5 arkadaşıyla beraber şehit düşen Kavenda Agirî'nin arkadaşları, onun görkemli direnişini ve mücadeleci kişiliğini anlattı.

Agirî'de (Ağrı) 1984 yılında dünyaya gelen Şehbanur Zorbay (avenda Agirî) 2005 yılında PKK'ye katılır. 22 Mayıs 2015'te Salas'a bağlı Bavacani'de İran pastarları ile girdiği çatışmada 5 arkadaşıyla beraber şehit düşer. Mücadele arkadaşlarından Beritan Zagros, onun hiç durmadan mücadeleye koşturmasını, düşmanın yenilgisine odaklanmasını hatırlatıyor. Onun komutan özelliğine de işaret eden Zagros, denetimindeki savaşçı yapısını motive edişindeki doğallığın ve abartısız gerçekliğinin altını çizdi. Kavenda'nın PKK'den aldıkları arkadaşlarına kazandırmayı hedeflediğini ve bunun için yoğun emek harcadığını kaydeden Zagros şunları ifade etti: "Partiden aldıklarını sınırlı bırakmazdı. Geliştirir ve arkadaşlara da bunu devrederdi. Bu şekilde layık olmaya çalışırdı. Bu yüzden arkadaşlar hep onun etrafında toplanır ve ona karşı farklı bir sevgiyi beslerdi."

ROJHİLAT HEP İSTEDİĞİ SAHAYDI

Mücadele arkadaşı Nupelda Tekoşin, 2013 yılında Rojhilat tarafına geçtikten sonra Kavenda'yı tanıyanlardan. "O zaman yeni pratikten gelmişti ve oldukça sıcak davranıyordu" diyen Tekoşin, o zamanlar da hep Rojhilat'tan bahsettiğini söyledi. Ne kadar ilgi duyduğunun ve ne kadar sevdiğinin aleni olduğunu belirten Tekoşin, bu şüzden de orada halk içerisinde çalışması sürdürüken çok sevildiğini vurguladı. Tekoşin, "Yaptığı çalışma ne olursa titizlikle yapar hep güzel olanı tercih ederdi. Parti çalışmalarına böylesine titizlikle emek verdi" dedi.

DÜŞMANIN ELİNE GEÇMEDİ

Kavenda'nın şehit düşmeden önce de büyük bir direnişle savaştığını savaştığını aktaran arkadaşları, şunu da paylaştı: "Şehit düştüğü çatışmada 200 İran pastarına karşı sadece kendi timiyle sonuna kadar direndi. Görkemli bir direnişti. Son mermisine kadar da hiç durmadan savaştı ve en son kendi bombasıyla şahadete ulaştı."