5 Haziran Meydanı'nda toplanan binler: Direne direne kazanacağız

HDP’nin İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği Vicdan, Adalet ve Demokrasi mitingine katılan yurttaşlar, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla halaya durdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Durmayalım, faşizmi durduralım” şiarıyla başlattığı kampanya kapsamında Amed’in 5 Haziran Meydanı’nda (İstasyon Meydanı) Vicdan ve Adalet mitingi düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDP’li milletvekilleri mitinge katıldı. Polis, sabah saatlerinden itibaren miting alanına çıkan bütün yolları demir bariyer ve zırhlı araçlarla kapattı.

Mitinge katılan yurttaşlar kurulan 2 arama noktasından alana alındı. Miting alanına HDP pankartı ile girmek isteyen yurttaşlar engellenirken, pankartlara el konuldu. Engellemelere rağmen miting alanına “Gençlerin bugünü ve geleceği karartılamaz”, “İnsan hakları yok sayılamaz”, “Demokratik hukuk ilkeleri çiğnenemez” ve “Toplumsal barıştan vazgeçilemez” pankartları asıldı.

 KADINLAR RENKLERİYLE MİTİNG ALANINA AKTI

 Yöresel ve rengarenk kıyafetleri ile alana akan kadınlar, çalınan şarkılar eşliğinde zılgıtlarla halaya durdu. Sıcak havaya rağmen 7'den 70'e yurttaşlar ezgiler eşliğinde halay çekerek, sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK lehine ile “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Miting, 5 Haziran 2015 tarihinde HDP’nin “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında yurttaşlar hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşını söyledi ve ardından Öcalan lehine sloganla attı.

Açılış konuşmasını yapan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, vicdan ve adalet talebiyle 5 Haziran Meydanı’nda olduklarını belirterek, “Diyarbakır’da Kürt kalmadığını söylüyorlar. Bunu söyleyenler İstasyon Meydanı’na gelip baksınlar. Biz adalet, barış ve özgürlük talebimizi haykırıyoruz. Bu sesimizi kısamazsınız. Cenazelerimizi bile ayırıyorsunuz. Amacınıza ulaşamayacaksınız. Hep birlikte özgürlük ve barışı getireceğiz. Buna engel olamazlar. Halklar barışı ve özgürlüğü bu topraklara getirecektir. Sur’da tarihi yıkarak halkın tarihini yok etmeyi düşünüyorlar. Ancak halkın tarihini hiçbir güç yok edemeyecektir. Halkın iradesi Sur’un taşları kadar sağlamdır” diye konuştu.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Cabbar Leygara ise binleri selamlayarak, “Sürgünlerin, zindanlarda işkencelerin, KHK’ların ve Kürt halkının iradesini zindanlara atan bu faşist zihniyete karşı, direnişin meşalesi Amed’de yakıldı. Faşizme karşı hesap soracak tek parti HDP’dir. HDP, faşizme karşı güçlü bir barikattır” diye konuştu. Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıyı hatırlatan Leygara, “O mezarı boş bırakıp, oraya kardeşliği gömmek istediler. Amed, ırkçılığı o mezara gömecektir. Faşizmin halklar üzerindeki baskısı gidene kadar Kürt halkı, HDP, kadınlar, gençlik direnecektir. Asla boyun eğmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Miting konuşmalar ile devam ediyor.