9 Haziran Katliamı kurbanları anıldı

Kurdistan’ın Kimliği Grubu, 9 Haziran 1963 Katliamı kurbanlarını andı ve 9 Haziran Katliamı’nın soykırım olarak tanınmasını, sorumluluların cezalandırılmasını talep etti.

9 HAZİRAN KATLİAMI

Kurdistan’ın Kimliği Grubu, 9 Haziran 1963 Katliamı’nın yıldönümü vesilesiyle Süleymaniye’deki 9 Haziran Anıtı’nın yanında bulunan Şair Şêrko Bêkes’in kabri başında katliama ilişkin basın açıklaması yaptı.

Aktivist Zehra Arif tarafından okunan açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Irak hükümeti, Kürt halkına yapılan katliamlar için Güney Kurdistan’daki Kürtlerden özür dilemelidir. Bu katliamlar gereçekleştirilirken suçları ve katliamları durdurabilecek uluslararası bir mahkeme yoktu. Irak’tan Güney Kurdistan’daki Kürtlerin daha fazla katliamla ve soykırımla karşılaşmaması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye olmasını ve Roma Antlaşması’nı imzalamalısını talep ediyoruz.”

Açıklamanın devamında 9 Haziran Katliamı’nın soykırım olarak tanınması, katliamda katledilenlerin ailelerine tazminat verilmesi ve katliamın sorumlularının cezalandırılması talep edildi.

9 Haziran 1963 günü Zaim Sadık, askeri güçlere Süleymaniye’de silahlı arama operasyonu talimatı vererek sokağı çıkma yasağı ilan etti. O gün, Baas rejimi güçlerince aralarında öğretmen, tüccar ve gençlerin de bulunduğu 82 Kürt yurttaş tutuklanmıştı. Tutuklanan 82 yurttaş daha sonra Süleymaniye’deki Parka Azadî’de (Azadî Parkı) vahşide katledildi.