Çatak’ın kayyumu, hemen çıkar oyunu!

Çatak’ta Tahir Elçi Parkı'nın ismini 'Korucu Ali Ogün Parkı' olarak değiştiren kayyum, gelen tepkiler üzerine "Tahir Elçi ismi için meclis kararı yok" dedi. Ancak korucunun ismini de belediye meclisi olmadan kendisi verdi!

Van'ın Çatak Kayyumu Hacı Asım Akgül, katledilen eski Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin isminin bir parka verildiği, ancak bu ismin Çatak Belediyesi tarafından 2016 yılındaki bir çatışmada ölen Korucu Ali Ogün olarak değiştirildiği yönünde yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Akgül, Çatak Belediyesi tarafından 02 Mayıs 2016 tarihinde parka Avukat Tahir Elçi ismi verilmesi kararı alınarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisi'ne gönderildiğini söyledi. Ancak Çatak Kaymakamlığı'na parkın isminin Avukat Tahir Elçi olması yönünde bir onay ve karar ulaşmadığını ifade eden Akgül, şunları belirtti:

"Yapılan araştırma ve inceleme neticesinde parka Van Büyükşehir Başkanlığı tarafından Avukat Tahir Elçi Parkı ismi verildiğine dair herhangi bir karar olmadığı görülmüştür. Bu nedenle Çatak Belediye Başkanlığı 09 Şubat 2017 tarihli kararı ile parka Şehit Güvenlik Korucusu Ali Ogün parkı isminin verilmesi için mülki idare amirinin onayına sunulmuştur. 5393 sayılı belediye yasasının ad verme, tanıtıcı amblem ve flama kullanımı başlıklı 81. maddesinde de cadde, sokak, park, tesis ve benzeri ad verilmesi ve belediye tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin karalarda belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin karalarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararının aranacağı, bu kararların mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe gireceği düzenlemesine yer verilmiştir."

SÖZ ETTİĞİ YASAYI KENDİ ÇİĞNEDİ

Ancak kayyum, açıklamasını adeta yalanlayarak, söz ettiği yasayı kendisi çiğnedi. Çünkü, parka korucunun ismini veren kayyum herhangi bir belediye meclisi kararı almadan parkın ismini değiştirdi. Zaten DBP’li belediyelere kayyum atanmasının ardından meclis faaliyet yürütmüyor. Çatak’ta belediye meclis üyelerinin birçoğu cezaevinde bulunuyor.

BOZBAY: KAYYUMLAR TEK BAŞLARINA KARAR ALIYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanı Cahit Bozbay, kayyumun açıklamalarını yalanladı. Söz konusu parkın Çatak Belediyesi'ne ait olduğunu ve park ismi konusunda Çatak Belediye Meclisi’nin karar verebileceğini ifade eden Bozbay, “O park Çatak Belediyesi'ne ait, ismi Çatak Belediye Meclisi verir. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda karar almasına gerek yoktur. Dolayısıyla bilgi amaçlı gönderilmiştir, ancak isim koyma hakkı ilçe belediyesine aittir. İsmi verdikten sonra mülki amirine gönderilir" dedi.

Şu anda belediye meclislerinin olmadığını ve kayyumların tek başına karar aldığı halde Çatak kayyumunun meclis kararından söz etmesinin büyük bir çelişki olduğunu kaydeden Bozbay, şöyle konuştu: “Şu anda meclisler yok, kayyumlar tek başına karar alıyor, karar veriyor. Şu anda bir meclis söz konusu değil ki. Kayyumlar belediye meclislerini toplamıyor ki... Çatak Belediye Meclisinin aldığı kararda Van Büyükşehir’in onayından söz eden kayyum hangi meclisten onay aldı ki? Belli ki Tahir Elçi’nin ismini değiştirmek istemiş. Hukuki dayanağı olmayan boş bir cevaptır. Şu anda ne kanun, ne anayasa işliyor. Yasalar, kanunlar askıya alınmış. Normal şartlarda meclis toplanmadan parkın ismini nasıl değiştiriyor, diye kendisine sormak lazım.”