Êzidîler Öcalan’a yönelik komployu kınadı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki komployu yaptıkları yürüyüş ile protesto eden Êzidîler, “Biz komployu Êzidî halkına yapılmış olarak görüyoruz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 9 Ekim 1998 yılında uluslararası bir komplo ile esir edilmesinin üzerinden 19 yıl geçerken dünyanın birçok yerinde ve Kürdistan'ın tamamında bu komplo yapılan yürüyüşlerle kınandı. Komplonun kınandığı bir diğer yer ise Şengal oldu. Şengal’in Xanesor köyünde yapılan yürüyüşte Êzidîler, Öcalan’ı sahiplendi ve komploda parmağı olan devletleri kınadı.

Kültür ve Sanat Kurumu binası önünde bir araya gelen yüzlerce Êzidî, PKK, YBŞ, YJŞ, Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Tevgera Azadiya Jinên Êzîdxan (TAJÊ), Partiya Azadiya Demokratik ya Êzidîyan (PADÊ) flamaları ile Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı. Kürtçe ve Arapça olarak “Başkan Apo’nun üzerindeki tecrit, Êzidxan’ın üzerindeki tecrittir” pankartlarını açan kitle “Başkan Apo Özgür yaşamımızın kaynağıdır” pankartları ile “Bijî Serok Apo”, Bijî Berxedana İmraliyê” ile “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganlarını attı.

‘KOMPLOYU ÊZİDÎ HALKINA YAPILMIŞ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş Êzidxan Asayişi’nde son buldu. Burada basın açıklaması okundu. Açıklamayı Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Riham Heco okudu. Öcalan’ın yakalandığı komplonun tarihsel sürecini hatırlatan Heco, Türk devletinin Öcalan’ı esir tutarak diğer tüm halkları da esir altına almaya çalıştığını fakat Öcalan’ın güçlü iradesi sayesinde istediği sonuca ulaşamadığını kaydetti. Heco, “Bizler Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak, birçok büyük devlet tarafından gerçekleştirilen komployu şiddetle kınıyoruz. Êzidî toplumu olarak bizler, Önder Apo felsefesi ile kendimizi yönetiyoruz. Şunu herkes iyi bilsin ki biz sonuna kadar Önder Apo felsefesi ile direniyor ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Biz bu komployu Êzidî halkına da yapılmış olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

‘TÜRK DEVLETİ ÖNDER APO ŞAHSINDA TÜM İNSANLIĞA KARŞI HUKUKSUZLUK İŞLİYOR’

Tüm Êzidî halkına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı sahiplenme ve mücadele etme çağrısında bulunan Heco, “Tüm insanlığa, insan hakları örgütlerine, tüm demokratik kesimlere çağrımızdır: Önder Apo’nun üzerindeki bu komplo aynı zaman insanlığın üzerindeki komplodur. Türk devleti Önder Apo şansında tüm insanlığa karşı büyük bir hukuksuzluk işliyor ve insan haklarının ayakları altına alıyor” dedi.

Yürüyüş yapılan basın açıklaması ile sona erdi.