'Êzidîlerin iradesini tanımayanlar karşısında YBŞ'yi bulacaktır'

YBŞ Komutanlığı, "YBŞ’nin mevzilerini terk ettiği" yönündeki haberlerin gerçeklikle hiçbir ilgisinin bulunmadığını duyurdu. YBŞ, Êzidîlerin iradesini tanımayan her gücün karşında YBŞ'yi bulacağını kaydetti.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı, Şengal'de özel savaş medyası tarafından kendilerine karşı kara propagandanın yapıldığını belirterek, "YBŞ’nin mevzilerini terk ettiği" yönündeki haberlerin gerçeklikle hiçbir ilgisinin bulunmadığını duyurdu. YBŞ, açıklamasında "Êzidi halkının özgürlüğünü, özyönetimini ve savunmasını içermeyen hiçbir yaklaşımın, hiçbir politikanın yanında yer almak, destekleyicisi olmadık ve olmayacağız. Êzidi halkının iradesini, siyasi taleplerini görmezden gelen hangi güç olursa olsun karşısında Êzidi halkının öz savunma gücü olan YBŞ’yi bulacaktır" sözleriyle tutumunu bir kez daha hatırlattı.

YBŞ'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"Son süreçte yaşanan yeni askeri-siyasi gelişmeler ekseninde güçlerimiz ve güçlerimizin tavrı ile ilgili yersiz birçok bilgi öne sürülmekte, basına servis edilmektedir. Tavrımızın ve durduğumuz yerin tek referansı olarak yaptığımız açıklamaların dikkate alınması gerektiğini belirtiyor, bu temelde kamuoyunu bilgilendirmeyi zaruri görmekteyiz.

Şu iyi bilinmeli ki, YBŞ olarak her fırsat ve her zeminde Êzidi halkımızın çıkarları ve özgür geleceği ekseninde rol oynadık. Bunu dillendirdik ve bunun mücadelesini verdik. Êzidi halkının özgürlüğünü, özyönetimini ve savunmasını içermeyen hiçbir yaklaşımın, hiçbir politikanın yanında yer almak, destekleyicisi olmadık. Mevcut pozisyonumuzu Êzidi halkının özgür geleceği garanti altına alınana dek koruyacağız. Geçmişte olduğu gibi, bugün de tüm güçlere karşı yaklaşımımız bu temelde olacaktır. Êzidi halkının iradesini, siyasi taleplerini görmezden gelen hangi güç olursa olsun nazarımızda meşruiyeti yoktur ve karşısında Êzidi halkının öz savunma gücü olan YBŞ’yi bulacaktır.

Bu temelde Şengal’de bulunan tüm güçler, Êzidi halkının güvenlik ve özgürlük sorunu karşısında kendini sorumlu görüp, halk iradesinin esas alınması temelinde sorunların en hızlı şekilde çözümü noktasında rol oynamalılar. Sorunun çözümü noktasında kaybedilecek zaman bulunmamaktadır. Kaybedilecek her zaman halkımızın yaşadığı acıların derinleşmesi, akan kanının süreklileşmesi ve bu temelde düşmanlarının elini güçlendirmektedir. Dolayısıyla sorunların en hızlı şekilde, diyalog yöntemi ile çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Bu temelde Şengal’de bulunan güçler, kendi menfaatleri ve siyasi çıkarları temelinde dar ve parçalayan bir perspektiften değil, halkın acılarına ve taleplerine cevap olan, Êzidi halkının çıkarlarını, birliğini ve ortak geleceğini esas alan çözümler üretmelidir.

Yine, özel savaş basınlarınca yoğunca işlenerek, halkta yanlış algılara ve güvensizliğe yol açmayı hedefleyen “YBŞ’nin mevzilerini terk ettiği “yönündeki haberlerin gerçek ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Güçlerimiz bulundukları hiçbir mevziyi, hiçbir güce teslim etmemişlerdir. Tüm gücümüz ve çabamız ile Êzidi halkının güvenlik ve özgürlük sorununa yanıt oluşturma, halkımızın iradesini ve özgür yaşam temelinde taleplerini tüm kesimlere benimsetme üzerinden rolümüzü oynamaktayız.

Haşdi Şabi güçleri tarafından, Şengal’in güneyinde sürdürülen operasyonlar neticesinde Haşdi Şabi’nin denetimine geçen alanların güvenli olmadığının bilinmesi, bu temelde tedbirli davranılmalıdır. En son beş insanımızın DAİŞ’in döşediği mayınların infilak ettirilmesi ile yaşamını yitirilmesi olayında görüldüğü gibi alanda ciddi bir güvenlik problemi bulunmaktadır. Henüz bir çok alan mayın ve tuzaklarla doludur. Dolayısıyla güvenli bir ortam sağlanmadan, güçlerimiz tarafından herhangi bir çağrı yapılmadan halkımız bu alanlara geçmemelidir. Güçlerimiz, güvenli bir ortam ve olası tehlikeler bertaraf edilene dek bu alanlara geçişe izin vermeyecektir. Halkımızın bu temelde duyarlı davranması ve güçlerimize yardımcı olmasını beklemekteyiz.

Bu vesileyle, Êzidi büyüğü yurtseverimiz Temir Sileyman Ahmed başta olmak üzere mayın patlaması sonucunda yaşamlarını yitiren tüm insanlarımızı saygı ile anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaşamını yitiren tüm yurtseverlerin, ezilen halkımızın anılarına bağlılık sözü veriyor, özlemlerini gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz."