İran ve Irak'tan toplantı, Türkiye'den çark!

Irak ve İran parlamentoları Güney Kürdistan'da yapılan referandumu görüşmek için toplanıyorlar. Türkiye ise ‘ekonomik yaptırım’dan çark etti.

Irak ile İran parlamentoları Güney Kürdistan'da yapılan referandumu görüşmek için toplanıyorlar. Irak parlamentosu referandumu görüşmek için bugün Irak Başbakanı Haydar Ebadî'nin katılımıyla toplanıyor. Toplantıda referanduma karşı atılacak adımların görüşüleceği belirtiliyor.

Referandumu görüşmek için bugün kapalı oturumla toplanacak olan İran parlamentosunun oturumun İran Milli Güvenlik Şurası üyelerinin de katılacağı belirtildi. Dün devlet televizyonuna konuşan İran parlamento başkanı Alî Laricani, referandumu "provokasyon" olarak nitelendirmişti.

İran parlamentosu Başkanı İkinci Yardımcısı Ali Muteheri de referanduma ilişkin "duygusal davranmamaları gerektiğini" söyleyerek, Türkiye’nin referanduma karşı sert çıkışlarından da şüphe duyduğunu dile getirmişti. Muteheri, "Türkiye’nin sert tavrından şüpheleniyorum. İran’ın bekleyip nelerin ortaya çıkacağını gözlemlemesi gerekiyor" demişti.

Öte yandan Türk Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Güney Kürdistan'a ekonomik ambargonun "tehlikeli bir söylem" olduğunu belirterek, "Ticaretle, ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz" dedi. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Habur kapatılmayacak" demişti.