İran ya demokratikleşecek ya Suriyelileşecek

PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moûnî, İran’ın önünde “demokratik değişim” veya “Suriyeleşme/Iraklaşma” gibi iki yolun bulunduğunu söyledi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Eşbaşkanı Siyamend Moûnî, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasıyla yaşanan krizlerden büyük başarılarla çıkılabileceğini söyledi.

Ortadoğu coğrafyasında Kürdistan merkezli yaşanan siyasi ve askeri krizler ile Kürt ulusal birliğine ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moûnî, siyasi, askeri, diplomatik ve sistemsel kriz ile kaosun derinleştiği bir dönemden geçildiğine dikkat çekti. Böylesi bir süreçte Kürt halkının, talepleri etrafında ortak stratejiyle dünya kamuoyunun önüne çıkmasının büyük önem arz ettiğini kaydeden Siyamend Moûnî, bunun için de ulusal birlik zaruri olduğunu vurguladı.

ULUSAL BİRLİĞE ŞARTSIZ DESTEK

Kürt halkının ulusal birliğini sağlayıp ortak bir strateji sahibi olması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Moûnî, şunları söyledi: “Doğu Kürdistan’da mücadele eden bir parti olarak, demokratik konfederalizmle tüm halkların ve güçlerin kendilerini ifade edebileceği, haklarına kavuşabileceği bir proje öneriyoruz. Diktatörlüğe ve işgalciliğe karşı demokratik toplum paradigması etrafında mücadele etmeyi öneriyoruz. Doğu Kürdistan parti ve güçleriyle ortak paydalarda buluşmak için kimi görüşmeler gerçekleştirdik. Şimdi KNK bu çalışmayı daha geniş bir yelpazede sürdürüyor. Kendi cephemizde üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız, çünkü Kürdistan toplumunun ortak bir sese ihtiyacı olduğu konusunda hemfikiriz.”

DOĞU KÜRDİSTAN İÇİN DAHA ÖNEMLİ

KNK’nin ulusal birlik için başlattığı çalışmanın tüm Kürdistan için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Moûnî, "Çünkü şu anda Kürdistan’ın dört parçasında toplumun içinde bulunduğu durum en çok birliği zorunlu kılıyor. Bu çalışma Doğu Kürdistan için çok daha önemlidir. İçinde geçtiğimiz sürecin çok kritik olduğunu bilerek, partisel ve şahsi kalıpların dışında ulusal bir çerçevede ele almak gerekir. Yaşanan krizi devrimci, özgürlükçü, demokratik ve eşitlikçi bir çıkışla karşılayabiliriz.”

PJAK'IN TERCİHİ DEMOKRATİK DEĞİŞİM

ABD'deki yeni yönetim, Körfez kriziyle başlayan dönem, Irak ve Suriye'deki savaşın geldiği düzeye bakıldığında İran için de yeni gelişmelerin kaçınılmaz olduğunu belirten Moûnî, bölgedeki krizin ana ekseni iyice Kürdistan coğrafyasına kaymaya başladığını vurguladı. Er ya da geç bir şekilde İran’ın üzerinde de etkisinın kaçınılmaz olduğunu dile getiren PJAK Eşbaşkanı Siyamend Moûnî, İran'ın önünde iki tercih olduğunu söyledi;

* Rojhilat ve tüm İran’da demokratik bir değişimi esas alması.

* İran’ın Suriyeleşmesi / Iraklaşması.

İkinci tercihin İrani halklar için büyük bir felaket olacağını kaydeden PJAK Eşbaşkanı Moûnî, PJAK'ın tercihinin İran’ın demokratik değişim ve dönüşümü esas almasından yana olduğunu ifade etti.

PJAK İKİ DURUMA DA HAZIR

“Her iki duruma da hazır mısınız?” sorusuna da Eşbaşkan Siyamend Moûnî, şöyle yanıtladı: “Şüphesiz ki demokratik değişim tercihimizdir. Bu olmazsa da Kürdistan kendisini savunacaktır. Buna yetecek kadar güç ve tecrübe sahibiyiz. Ülkemizi ve halkımızı savunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bunun için her türlü hazırlığımız da var.”