İşgalci Türk ordusu 9 yeni üs inşa etti

İşgalci Türk devletinin Duhok’a yönelik saldırılarından sonra 184 aile evlerinden ve yaklaşık 830 dönümlük arazilerinden oldu. İşgalci ordu bölgede 9 yeni üs inşa etti.

İŞGALCİLER 9 ÜS KURDU

Rojnews'in haberine göre, işgalci Türk devletinin Güney Kurdistan topraklarındaki işgal saldırıları sürüyor. Duhoklu halk, hava saldırıları ve karadan yapılan bombardımanlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

HALK EVLERİNDEN VE ARAZİLERİNDEN OLDU

İşgalci Türk devlet ordusu 15 Haziran’da Duhok’a binlerce asker, 300 tank ve zırhlı araçlardan oluşan askeri sevkiyatla kapsamlı bir işgal saldırısı başlattı. Bu saldırılar birçok insanı ve çevre felaketine neden oldu.
Son işgal saldırılarında Duhok’ta yaşayan 184 aile evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu ailelerin her biri aynı zamanda bölgenin coğrafi yapısı gereği bağ ve bahçelere de sahip. En az 4-5 dönümlük alanlardan oluşan bu sebze ve meyve bahçeleri toplamda 830 dönümlük bir alanı kapsıyor.

EVLER, OKULLAR, TESİSLER VE KİLİSELER DE HEDEF ALINDI

Türk devleti son iki ayda Güney Kurdistan’da gerçekleştirdiği işgal saldırılarında 19 ev, 2 okul, bir un fabrikası, bir otomobil, bir kilise ve 2 su tesisini bombalarla hedef aldı.

İşgalci devletin son işgal saldırılarında Ber Garê Bölgesindeki Mijê, Kevne Mijê, Girgaşe, Spîndarê köyleri, Batîfa’ya bağlı Dêmka köyü ve Duhok’un Berwarî Bala Bölgesindeki Kanî Masê’ye bağlı Dergeke, Musabegî, Şêlazê, Bişîlê ve Miska köyleri zorla boşaltıldı. Toplamda 170 köy faşist Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle boşaltıldı ve 602 köy boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya.

İŞGALCİLER YENİ ÜSLER İNŞA ETTİ

İşgalci Türk ordusu ayrıca Behdînan’da 9 askeri merkez inşa etti. Türk devleti 2015 yılından bu yana ise Güney Kurdistan’da toplamda 74 üs inşa etti.
Diğer yandan işgal üslerinde bulunan Türk devletine ait iletişim hatları ve telefon direkleri, yaklaşık 110 köyün iletişim hatlarını olumsuz etkiledi.

68 BİN DÖNÜMLÜK ALAN KÜLE DÖNDÜ

Amerikan CPT örgütünün bölge halkıyla yaptığı anketler sonucu derlediği verilerine göre, Türk devletinin işgal saldırıları sırasında 68 bin dönümlük çalı ve ormanlık alan küle döndü.

Türk devletinin saldırı ve bombardıman verileri hakkında derlenen bir veri bulunmuyor ancak Güney Kurdistan’ın farklı bölgelerinden ulaşan bilgilere göre, Türk devleti Güney Kurdistan’ı 300’den fazla kez bombaladı.
İşgalci Türk devletinin yıl başından bu yana gerçekleştirdiği saldırılarında 13 sivil şehit düştü, 11 sivil yaralandı. Geçtiğimiz yıl Türk devletinin saldırıları sonucu 33 sivil şehit düştü, 22 sivil ise yaralandı.

IRAK HÜKÜMETİNDEN TEPKİ GELMEDİ

Faşist Türk devletinin Behdînan Bölgesi ile başlayan Güney Kurdistan’ın tamamını hedef alan ve işgal ve ilhak etmek amacıyla gerçekleştirdiği saldırı ve bombardımanları sonucu birçok köy boşaltıldı, sivil halk katledildi, Kurdistan doğası talan edildi ancak Kurdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri bu saldırılara karşı hâlâ tepki göstermedi. Aksine tepki gösterecekleri yerde gün aşırı Türk devlet yetkilileriyle görüşme gerçekleştiriyor ve sivil Kürtlerin şehit düşürülmesini izliyorlar.

 

YanıtlaYönlendir

Tepki ekle