Şengal Êzîdîleri öz meclisi ve ortak savunmasını kurmalıdır

Şu anda Êzîdîlerin özerkliğini KDP, Irak ve Türkiye dışında herkes kabul etmektedir.

Heşdi Şabi Musul çevresinde de DAİŞ’i birçok köyden çıkarmıştır. Şengal-Musul arasındaki köylerin önemli bir kısmından DAİŞ’i çıkarmış; Şengal Êzîdî köylerine ulaşmıştır. Yine Şengal alanı ile Rojava’yê Kurdîstan arasındaki bazı yerleri de alarak Suriye sınırına ulaşmıştır. Heşdi Şabi’nin bu ilerleyişi Şengal ve çevresinde bulunan YBŞ ile KDP arasında bazı sorunların yaşanmasını beraberinde getirmektedir. Heşdi Şabi’nin Şengal alanına ulaşması yeni bir durum ortaya çıkarmıştır. Bu durum Êzîdî Kürtleri yakından ilgilendirmektedir.

3 Ağustos 2014’ten sonra Şengal ve Êzîdîler için yeni bir dönem ve tarih başlamıştır. Artık Şengal’in ve Êzîdîlerin 3 Ağustos 2014 öncesi yaşadıkları durumu kabul etmeleri mümkün değildir. Êzîdîler eski durumu kabul ederlerse soykırımı kabul etmiş olurlar. Bu açıdan öz savunması ve öz meclisi olan özerk bir Şengal’in olması olmazsa olmaz bir durumdur. Artık bu bir talep değildir; Êzîdîler hem öz savunmalarını oluşturmuşlar, hem de öz meclislerini kurmuşlardır. Bu, demokratik özerk yaşamın temelidir. Kuşkusuz öz savunma da Êzîdîlerin öz meclisine bağlı olmak zorundadır. Öz savunma, öz meclise bağlı olmadan da demokratik özerklik olmaz.

Şu anda Êzîdîlerin özerkliğini KDP, Irak ve Türkiye dışında herkes kabul etmektedir. Daha doğrusu Êzîdîlerin özerkliğine itiraz edecek herhangi bir güç olamaz. Aslında Irak anayasasında La Merkezi denilen özerk bölge maddeleri bulunmaktadır. Çünkü artık Irak’ı merkezi olarak birlik içinde tutmak mümkün değildir. Irak birliğini ancak özerklik ve yerel demokrasiyle koruyabilir. KDP her ne kadar toplumu etrafında tutmak için devlet kurmaktan söz etse de Başurê Kurdîstan Federasyonu Irak’ın birliğini sağlayan bir siyasi çözümdür. KDP’nin bağımsız devlet söylemi Kerkük ve bazı tartışmalı bölgeler dışında kaldığında Kürtler için bir yararı olmaz. Hatta Kürdistan’ı bir de böyle parçalama durumu ortaya çıkabilir. Bu açıdan KDP’nin devlet kurma gündemini birçok siyasi analizci tehdit, şantaj ve Başurê Kurdîstan’daki siyasi sorunların üstünü örtme taktiği olarak değerlendirmektedir.

KDP sorunu çözen değil, sorunları ağırlaştıran konumdadır. Bu açıdan sorunları ağırlaştıranların devlet gündemi de fazla ciddiye alınmamaktadır. Hatta Başurê Kurdîstan devlet haline geldiğinde şu andaki durumun yarısı kadar bile bağımsız olamayacağı açıktır. Belki de şu andaki durumda bağımsız hareket etme kapasitesi dünyadaki devletlerin çoğunluğunda bulunmamaktadır.

KDP 3 Ağustos’ta Şengal’i DAİŞ’e terk ettiği gibi, Êzîdîlerin Şengal’deki özerkliğini engelleyen güç olmuştur. Tüm politikası Êzîdîleri parayla, pulla etkileme, tehdit ve şantajla korkutma ile Êzîdîleri parçalama yönünde olmuştur. YBŞ ve oradaki gerillalara düşmanlık yaparak, 3 Ağustos fermanını önlemede tarihi rol oynayan gerillaya saldırarak Êzîdîlerin birliğini önlemeye çalışmaktadır. Êzîdîler birlik olmasına, öz meclislerini kurmasına, öz savunmalarını oluşturmasına, demokratik özerkliği inşa etmelerine karşı çıkarak Êzîdîlerin konumunun güçlü olmasını engellemiştir. Êzîdîler demokratik özerkliklerini sağlasalardı şu anda her devletin karşısına güçlü bir muhatap olarak çıkarlardı. Êzîdîlerin özerkliğini Irak da, tüm dünya da kabul ederdi. Ancak KDP ille de ben hakim olacağım diyerek Şengal’deki öz meclise, öz savunmaya, yani demokratik özerkliğe karşı çıkarak Êzîdîlerin güçlü bir muhatap haline gelmelerinin önüne geçmiştir. Bu nedenle Heşdi Şabi de rahatlıkla Şengal’in kırsal alanındaki bazı yerlere hakim olma tutumu ortaya koymaktadır. Kuşkusuz Heşdi Şabi neden bu köyleri DAİŞ’in elinden aldı denilemez.

Şu anda yapılması gereken, Êzîdîlerin birlik olarak ortak bir meclis kurmaları ve tüm Êzîdî askeri güçlerini tek bir çatıda birleştirmeleridir. Bu asker güçler de Êzîdîlerin öz meclisine bağlı olmalı ve öz meclis demokratik özerkliği ilan etmelidir. Êzîdîler bu adımı attıklarında KDP de, Irak da, Heşdi Şabi de Êzîdîlerin özerkliğini kabul etmek zorunda kalır. Aslında Êzîdîler derhal bir demokratik özerklik projesi ortaya koyarak bunu tüm dünyaya ilan edebilirler ve özerkliği inşayı geliştirirler. Böyle bir özerklik Êzîdîlerin en meşru hakkıdır. Hiç kimse Êzîdîlerin demokratik özerklik temelinde özgür ve demokratik yaşamlarını kurmasına karşı çıkamaz.

3 Ağustos 2014’ten sonra Şengal’in özerkliği meşru hale gelmiştir. Dolayısıyla Şengal’in özerkliğine dünyada herkes karşı çıksa da KDP karşı çıkamaz. Bu açıdan ne yaparsa yapsın KDP Şengal’in özerkliğini engelleyemez. KDP Şengal’in özerkliğini engellerse, engellemeye çalışırsa en başta da kendisi kaybeder.

Tüm Êzîdîler KDP’ye karşı da, Irak’a karşı da, Heşdi Şabi’ye karşı da demokratik iradelerini ortaya koymalıdırlar. Özerklik dışında hiçbir siyasi ve idari yapıyı kabul etmeyeceklerini ortaya koymalıdırlar. Ferman ve soykırımı engellemek için öz savunmadan vazgeçmeyeceklerini ortaya koymalıdırlar. Êzîdîler için tarihi fırsat vardır. Bu dönemde özerkliklerini, özgür ve demokratik yaşamlarını kurmazlarsa Êzîdîler çok şey kaybederler, yeni fermanlarla karşılaşırlar. En büyük ferman olacak kültürel soykırımla tarihten silinmeyle karşı karşıya geleceklerdir.

Êzîdîler artık kim olursa olsun kimsenin egemenliğini kabul etmemelidir. Ne KDP’nin, ne Irak’ın, ne de başka bir gücün egemenliğini kabul etmelidirler. Kim demokratik özerkliklerini tanırsa Êzîdîler de onları tanımalı ve onlarla ilişkilerini sürdürmelidirler.

YBŞ ve Êzîdî öz meclisi şu anda tüm Êzîdîleri kapsamasa da önemli bir adım atmıştır. Hangi güç demokratik özerkliğin temeli olan bu organlara ve güçlere saldırırsa öz meclis ve YBŞ onlara karşı direnmelidir. Karşısındaki güç kim olursa olsun direnen özyönetim organları kazanır. KDP de saldırsa, Heşdi Şabi de saldırsa, Irak da saldırsa, Türkiye de saldırsa kazanan Êzîdî öz savunma güçleri olur. Heşdi Şabi Êzîdî Kürtleri, Êzîdîlerin öz meclisini ve öz savunmasını ve Êzîdîlerin demokratik özerkliğini kabul ederse Êzîdîler onlarla özerk Şengal’in sınırlarında barış içinde yaşayabilirler. Ama Êzîdîlerin öz meclisi ve öz savunması tanınmazsa Êzîdîler onlara karşı da tutum alırlar.

KDP şu ana kadarki yanlış politikayı terk etmeli, Şengal’in özerkliğini, öz meclisini, öz savunmasını kabul etmelidir. KDP Şengal’den çekilmeli, Şengal’i Êzîdîlerin ortak öz savunma güçlerine ve öz meclisine bırakmalıdır. Böyle yaparsa Irak da, Heşdi Şabi de, başka güçler de Êzîdîlerin demokratik özerkliğini kabul etmek zorunda kalır.

Kaynak: Yeni Özgür Politika