Şengal Halk Meclisi Kongresinin sonuç bildirgesi

Şengal Halk Meclisi, geçtiğimiz günlerde yaptığı kongresinin sonuç bildirgesini açıkladı.

Eş başkanlık sistemine geçildiğinin duyurulduğu bildirgede, ortak komutanlık, soykırımı tanıma ve destek çağrılarında bulunuldu.

Şengal Halk Meclisi, 30 Mayıs'ta gerçekleştirdiği 2. Kongresinin sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı.

Sonuç bildirgesinin başında, "Şengal Kurucu Meclisi 30-31 Mayıs tarihleri arasında 2. Kongresini gerçekleştirdi. Kongre 400 delege ve Avrupa, Rojava ve daha birçok farklı alandan Êzidîler ve misafirlerin katılımıyla Şengal Dağı'nda yapıldı. Şengal halkının geleceğine dönük önemli kararlara gidildi ve yeni kurulan meclis üye sayısı 101 kişi olarak belirlendi" hatırlatmasında bulunuldu.

EŞ BAŞKANLIĞA GEÇİLDİ

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere de yer verildi:

"Köylerde ve ilçelerde yapılan komün örgütlenmeleri ardından Şengal Kurucu Meclisi örgütlenmesine gidilmiştir. Kongre eş başkanlık tarzında bir sistemi esas almış ve uygulamaya koymuştur. Şengal'de kadınların verdiği büyük emek ve yarattığı direniş esas alınarak yapılan kongrede kadın iradesinin temsiliyetinin de esas alınmasına karar verilmiştir. Bunun için de kurulan bütün komün ve meclislerde bundan sonra eş başkanlık sistemi esas alınacaktır.

Bu iki yıllık çalışmanın sonunda Kurucu Meclis misyonunu yerine getirmiş ve kendisini Şengal Özerk Demokratik Meclisi olarak yeniden örgütlemiştir. İkinci kongre doğru bir iradeyi ortaya çıkarmış, görev ve sorumlulukların daha geniş kapsamlı olduğu yeni bir yönteme geçmiştir. Birinci kongrede yaşanan imkansızlar ve Şengal dağlarındaki zorlu şartlardan kaynaklanan durum aşılmış ve şu an demokratik özerklik eksenli irade ortaya konulmuş ve bir zemine oturtulmuştur. Kurulan bu Meclis sorumluluk sahibi ve ulusal kurumlar nezdinde ve işgalci güçler ile ilgili durumlarda muhataplığı kavratacak güçtedir.

PROJELER ÜRETİLECEK

Kongre iradesiyle belirlenen meclis yakın bir zamanda Yönetim Kurulu’nu oluşturacak. Aynı zamanda meclisimiz en kısa zamanda Şengal Êzidîlerinin sorunlarına çözüm bulmak için projeler üretme ve bunları kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. Kongre Êzidî haklarının güvence altına alınmasını ve Êzidîlerin ortak bir siyaset ve diplomasi perspektifiyle kolektif yaklaşımını esas almaktadır. Kongre Şengal halkının statüsünü tanıma ve Şengal ve Êzidî Demokratik Özerkliğini tanımaya dayalı kalıcı çözümü esas alıyor.

'ORTAK KOMUTANLIK' ÇAĞRISI

Başından itibaren Irak ve Bölgesel Hükümet ve tüm taraflara görüşmeye açık olduğunu belirtmiştir. Kongrede ele alınan bir diğer konu da nifak oluşturmama şartıyla Êzidîlik davası ekseninde kurulmuş olan tüm kurum, kuruluş ve örgütler arasında hiçbir ayrım yapmadan meclis tarafından tanınması olmuştur. Kongremiz Êzidîleri korumayı esas alan tüm güç ve toplulukları tanımakta ve onlara ortak bir komutanlıkta birleşme çağrısı yapmaktadır. Kongre bu konuda meclisi görevlendirmiş olup, birlik arayışları konusunda inisiyatif sahibidir ve bu konuda rolünü oynamalıdır.

Kongremiz Êzidîlerin birliğini ve dayanışmasını oluşturmaya yönelik çabaları önemser ve destekler. Ezidîlerîn diasporada olan kurumları, gerçekleşmiş olan kongrenin perspektifleri temelinde kendilerini örgütleyeceği ve Berlin’de bulunan Êzîdî Meclisi’nin de bu yapılan kongreye destek verdiğini ve kendisinin de bu oluşumun bir parçası olarak tanımladığını ve bunun içinde de Şengal ‎Kurucu Meclisi’ne karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi esas almaktadır.

'VAHŞET, SOYKIRIM OLARAK TANINMALI'

Êzidî toplumunun birliği ve geleceği için, siyasi görüşleri ve partileri her ne olursa olsun parti, aile, aşiret çıkarlarının ötesinde Êzidî toplumunun birliğini esas almaları çağrısını yapıyoruz. Yine bütün uluslararası kurumlara 3 Ağustos 2014’te Şengal halkına yönelik olan tarihsel vahşeti soykırım olarak tanımaları çağrısında bulunuyoruz.

Bu soykırıma yol açan ve bu soykırımı gerçekleştirenler uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdırlar. Êzidî toplumu kadim bir kültür ve inanca sahip olup onlarca kez soykırımlarla karşılaşmış ve yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelmiştir.

Kongremiz Êzidî inancının ve kültürel değerlerinin korunması için uluslararası kurmlara tedbir alma çağrısı yapmaktadır. Êzidî toplumu soykırımdan sonra fiili olarak kendi kendini yönetiyor, demokratik özerlik statüsünün uluslararası alanda tanınması ve ilgili devletlerin anayasalarında bu durumu güvenceye almak için gerekli kararlar almalıdır.

'DESTEK SAĞLANMALI'

Son soykırımda Şengal Êzidîleri dünyanın dört bir yanına dağılmış durumdalar. Bu Êzidîlerin kendi topraklarına dönüşünün sağlanması için ve yaşamlarının güvence altına alınması için, Şengal’in yeniden inşası için gerekli olan destek sağlanmalıdır. Şengal’e verilecek desteğin muhatabı Bölgesel Hükümet ya da Irak hükümeti değildir. Bölgesel Hükümete rant ve çıkar zemininin yaratılmaması için, destek uluslararası sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yerel muhataplarına ulaştırılmalı."