‘Şengal halkının öz savunma ve özerkliğe ihtiyacı var’

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Üyesi ve PADÊ Başkanı Qehtan Elî, Êzidî halkının öz savunma ve özerk sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Demokratik Özgürlükçü Êzidî Partisi (PADÊ) Başkanı Qehtan Elî, Şengal’de yapılan 2’nci Kongrenin ardından yaptığı açıklamada Êzidîlerin kendilerini savunmaması halinde kimsenin gelip onları savunmayacağını dile getirerek bunun en bariz örneğinin 2014’teki fermanda görüldüğünü dile getirdi.

30-31 Mayıs tarihleri arasında Şengal Kurucu Meclisi Kongresi’nin gerçekleştirildiğini hatırlatan Elî, yapılan tartışmalarda Şengal halkının en önemli ihtiyacı olarak öz savunma ve özerklik olarak belirlendiğini kaydetti. Elî, Kongrenin sonucunda Şengal Kurucu Meclisinin artık kendisini Şengal Özerkl Meclisi olarak yapılandırdığını da hatırlattı.

HEŞDÎ ŞABÎ’YE KATILAN ÊZIDÎLERE ÇAĞRI

Qehtan Elî, Heşdî Şabî’ye katılan Êzidî gençlere dikkat çekerek “Êzidî halkımız ve gençleri Haşdî Şebî saflarına katılmakta. Ne yazık ki bu üzücü bir durumdur. Onlara katılacaklarına, gelsinler meclis çatısında çalışsınlar, özerkliği garanti altına alsınlar” dedi.

Heşdî Şabî’ye katılımının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Elî “Heşdî Şebî’ye katılacaklarına YBŞ/YJŞ bünyesinde Êzidxan’ı savunma saflarına katılsınlar. Kendi kendilerini korusunlar, toplumunu her çeşit tehlikeye karşı savunsunlar. Eğer bugün biz kendimizi savunmasak, kimse bizi savunmaz ve korumaz. Biz bu fermanı 2014 yılında kendi gözlerimizle gördük. Kadın, çocuk ve yaşlılarımızın neler yaşadıklarını birebir şahit olduk. DAIŞ çeteleri saldırınca burda güçler yok muydu ki hepsi kaçtılar? Biz tek başımıza kaldık. Özerkliğimizi ve kendi yönetimimizi kurmadığımız sürece, bir çok ferman yaşarız. Bu yüzden de Êzidî halkı, özellikle de Êzidî gençleri her düzeydeki çalışmalara katılmalı” dedi.

Elî kongrenin başarılı geçtiğini vurguladıktan sonra herkesin kongrenin yapılmasından memnun olduğunu belirtip “İlk defa Rojava’dan tut Avrupa’ya kadar bütün Êzidî halkımız bir kongreye katıldı ve kongre halkımız için de büyük moral kaynağı oldu. Bu yüksek katılımla meclisimiz de kurulacak” şeklinde konuştu.

GERİLLALAR VE YBŞ/YJŞ GÜÇLERİ DIŞINDA KİMSE ÊZIDÎLERİ SAVUNMADI

PADÊ başkanı Qehtan Elî Şengal’in özerkliğine vurgu yapıp, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bugünkü şartlar altında halkımız özerk yaşamak isteyip, hiçbir güce bağlı kalmak istemiyor. Çeteler Şengal’e saldırdığında gerillalar ve dağa ulaşıp sonrasında YBŞ/YJŞ güçlerine katılanlar hariç kimse Şengal’i savunmadı. Onların sayesinde meclisimizi kurduk ve bugün de kongrede Şengal’in özerkliğinden bahsetmekteyiz” dedi.

Elî 2. Şengal Kurucu Meclisinin Şengal’in özerkliğini kurması ümidiyle, sadece Şengal’deki Êzidî’ler için değil, dünyadaki bütün Êzidî’ler için de özerklik istedi.

Qehtan Elî son olarak dünyadaki bütün Êzidî’lere Şengal Demokratik Özerklik Meclisi ve Êzidxane’nin Savunma Güvü YBŞ/YJŞ’ye katılmaları ve kendi güçlerini büyütüp özerkliğini ilan etmeleri için çağrıda bulundu.