Şengal Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi

2. Kongrede seçilen Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Meclisi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda meclisin tüzüğü belirlendi, komiteler oluşturuldu.

30-31 Mayıs tarihlerinde toplanan 2. Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Kongresinde seçilen meclis üyeleri ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı Êzîdxan şehitleri ile tüm devrim şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Hazırlanan meclis tüzük tasarısı, Meclis Üyesi Haci Hasan tarafından okunduktan sonra, meclis üyeleri tarafından onaylandı.

Tüzükte öne çıkan bazı hususlar şöyle:

"Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Meclisinin sembolü, dağ-güneş ve Kubbe'den oluşuyor. Bir yıl sonra tekrar toplanacak olan Kongre, bir ya da üç ay önce yada sonra yapılabilir. Meclisin yüzde 40'ı kadın üyelerden oluşur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Meclis 12 komiteden oluşur. Temel görevi proje hazırlaması ve karar almasıdır. Oylama demokratik esaslara göre gerçekleşir. Meclis, Şengal bileşenlerine açıktır."

KOMİTELER OLUŞTURULDU

Meclis toplantısında kabul edilen tüzükte yer alan komiteler şunlardır:

1- Kültür, Sanat ve İletişim Komitesi

2- Güvenlik Komitesi

3- Hizmet Komitesi

4- Yasa oluşturma Komitesi

5- Eğitim Komitesi

6- İnsan Hakları ve Şehit Aileleri Kurumu Komitesi

7- Din, İnançlar ve Barış Komitesi

8- Ekonomi Komitesi

9- Gençlik ve Spor Komitesi

10- Sağlık Komitesi

11- Toplum Örgütleri Komitesi

12- Katibe Meclisi Komitesi

Komite, işleyişleri ile sözcüleri belirledikten sonra, Haci Hasan Piro ile Zehra Süleman, Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkanlığına seçildi. Nehla Yusif ile Herbo Xidir Merdos da Eşbaşkan yardımcılığına seçildi.

Toplantıdan sonra konuşan Hasan, Şengal'i yöneten önceki yönetimin görevini yerine getirmediğini, ferman ile birlikte yerinden yurdundan olan halkla beraber, halkı yalnız bırakan söz konusu yönetimin de tarumar olduğunu vurguladı.

Êzidîlerin kanında eli bulunan hiç kimsenin Şengal’de yeri olmadığını söyleyen Hasan, bunun dışında Êzidîlere zararı dokunmayan herkese kapılarının açık olduğunu belirtti.