Ağrı Cezaevi'nde neler yaşanıyor?

İHD, Ağrı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. İHD, tutsakların gönderdikleri mektuplarda, "Bu sizinle son görüşmemiz olabilir" dediğini aktardı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Ağrı Cezaevi'nde bulunan tutsakların yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Şube Başkanı Murat Melet, Gazeteci-Yazar Hamit Dilbahar’ın (Duman) ailesi de katıldı. İHD’nin oluşturduğu heyetin hükümlüler ile görüşme talebinin reddedildiğini belirten Melet, Ağrı Cezaevi'nde bulunan Gökmen Çiftçi isimli tutsak ile yapılan görüşmelerin ardından birçok hak ihlalinin ortaya çıktığını dile getirdi.

Melet, Ağrı Cezaevi'nin eskiden askeri cezaevi olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Cezaevinde askeri döneme benzer uygulamaların yaşatıldığına dair avukatlara iletilen bilgiler var. Bize gelen mektuplar baskıların ağırlaştırıldığı yönünde. Bu cezaevine Adalet Bakanlığı'nın heyet yollaması gerekiyor. Bu iddialara kendilerinin şahit olması lazım. Bu hukuksuzluklara sebebiyet verenlerin yargı karşısına çıkmasını talep ediyoruz."

Melet, tutsakların ailelerine yazdığı mektuplarda "Bu sizi son görüşümüz olabilir" dediklerini aktardı.

'ASKERİ DÜZEN...'

Kurumun hala askeri cezaevi izlerini taşıdığını, duvarların askeri renklerden tam olarak arındırılmadığını söyleyen Melet, günlük rutin şekilde yapılan sayım işlemlerinin normalde aylık yapılması gereken koğuş içi aramalara dönüştürüldüğünü söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin koğuş kapısında bulunan küçük aralıktan sürekli izlenerek taciz, tahrik ve rahatsız edildiklerini aktaran Melet, tutukluların spor, gazete gibi gereksinimlerinin de karşılanmadığını söyledi. Cezaevinde askeri düzen oluşturulmak istendiğini, koğuşlarda sayımları askerlerin yaptığını belirten Melet, kimlik kartları koğuş girişinde asılı olduğu halde, koğuştan avukat, telefon gibi geçici çıkışlar için kimlik gösterme zorunluluğunun getirildiğini anlattı.

AİLELER TEPKİLİ

Dilbahar’ın annesi Halime Duman da kısa bir konuşma yaparak, “Cezaevinde çocuklarımız dövülüyor, darp ediliyor. İçeride tuttuğunuz yetmiyor mu? Niye işkence ediyorsunuz çocuklarımıza? Bir an önce bu duruma son verilmesini istiyoruz” dedi.