Ağrı ve Tendürek, Türk ordusu için büyük bir yaraya dönüştü

Türk ordusu için Ağrı ve Tendürek büyük bir yaraya dönüşmüş durumda; insan iradesinin ve inancının neler yaratabileceğinin farkında değiller. Salt askeri teknoloji ile insan iradesinin ve gücünün alt edilemeyeceğini bu bölgede bir daha görmüş olduk…

AKP hükûmeti, gerillayı bitirme yeminleri ederek 2017 yılına girdi. Tüm devlet imkanlarını seferber eden ve yeni yasalarla askeri koruma altına alan AKP, orduyu sürekli operasyonlara sürerek Kürdistan'daki işgal saldırılarını arttırdı. Türk ordusunun her operasyonu AKP için bir hüsrana dönüştü. Son otuz yılın en büyük operasyonlarından biri olan Ağrı ve Tendürek operasyonları, Türk ordusu için büyük bir yenilginin adı oldu.

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'ndan başlayarak Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Gürbulak Sınır Kapısı'na kadar uzanan D100 karayolunun doğu ucuna hakim olan Tendürek alanı, Türkiye ile İran arasındaki ticaret ağının temel geçiş hatlarından biri. Doğalgaz boru hattının da bölgeden geçmesi bu bölgeyi daha stratejik bir konumda tutuyor.

Temel amacı ticaret olarak görünen bu yol, askeri amaçla da kullanılıyor. Bakanlar Kurulu, 27 Aralık 2016 tarihli karar ile 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında Ağrı ve Tendürek alanını 1 yıl boyunca "geçici güvenlik bölgesi" olarak ilan etmişti.

Aynı zamanda Türk devleti alandaki gerillanın giriş çıkışlarını engelleme ve alanı barınmaz hale getirmek amacıyla İran ile iş birliği içinde Türkiye-İran sınır hattı boyunca bir duvar örüyor.

Tendürek alanının taşıdığı stratejik konumundan kaynaklı olarak Türk devleti her yıl olduğu gibi bu yıl da alana yönelik askeri operasyonlar gerçekleştiriyor.

'SON 30 YILIN EN BÜYÜK OPERASYONU'

Yılın ilk operasyonu 10 Mayıs'ta Tendürek alanında başlatılmış ve havuz medyasında “Son 30 yılın en büyük operasyonu” olarak adlandırılmıştır. İkinci kapsamlı operasyon ise 21 Eylül tarihinde ve son operasyon 27 Eylül tarihinde Türk ordusu tarafından başlatılmıştı. Başlatılan tüm operasyonlarda büyük bir zafer söylemleri ile yola çıkan Türk ordusu, alanda bulunan gerillanın büyük direnişi ile karşı karşıya kalmıştı.

DEVLET YETKİLİLERİNDEN SES SEDA ÇIKMADI

Herkesin gördüğü AKP medyasından farklı bir şekilde, yaşananları bir de HPG’nin penceresinden görelim. HPG’nin yaptığı açıklamalara baktığımızda yaşanan gelişmelerin havuz medyasının yansıttığından farklı olduğunu görmekteyiz. Zaten bu alandaki her operasyon ardından devlet yetkililerinden ses seda çıkmaması da akıllara takılan önemli bir ayrıntı.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamalarında, alandaki her operasyona binlerce askerin ve korucunun katıldığı ve ordunun elindeki son teknolojiyi kullandığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştı.

2'Sİ YARBAY VE BİNBAŞI, TOPLAMDA 37 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

HPG Basın İrtibat Merkezi geniş kapsamlı olarak düzenlenen operasyonlara ilişkin; 10 Mayıs'ta başlatılan operasyonda gerillaların Türk ordusuna ağır kayıplar yaşattığını ve operasyonu koordine eden 1 yarbay ile 1 binbaşı olmak üzere 37 askerin öldürüldüğünü, alanı bombalayan bir kobra helikopterin ise düşürüldüğünü açıklamıştı.

EYLÜL OPERASYONUNDA EN AZ 88 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Türk ordusu, 21 Eylül tarihinde Doğubeyazıt ilçesine bağlı Demirkapı alanında özel birliklerin de katıldığı operasyonda yine gerilla direnişi ile karşı karşıya kaldı. Gerilla birlikleri araziyi derinlemesine kullanıp tüm mıntıkayı denetime alma temelinde Türk ordusuna yine ağır kayıplar yaşattı. Basın merkezi, operasyonda gerilla kaybı yaşanmadığını ve 19 askerin öldürüldüğü kamuoyu ile paylaşmıştı.

Yine çok yakın bir zamanda, 27 Eylül'de Ağrı’da binlerce asker ve korucunun katıldığı operasyonda gerillalar diğer operasyonlardan çok farklı olarak operasyon birliklerini tamamen denetime almış ve Türk ordusuna büyük kayıplar yaşadığını ve gerillaların yaptığı eylemlerde 69 askerin öldürüldüğünü, 44 askerin ise yaralandığını Basın Merkezi kamuoyu ile paylaşmıştı.

KENDİ ASKERİNİ VURDU

Türk ordusunun gerçekleştirdiği son operasyonda alandaki hakimiyeti sağlamak için kendi askerlerini de vurduğu bilgisi Türk ordusunun çaresizliğini gösteriyordu. Ancak çok aciz ve çaresiz bir duruma giren bir ordu kendi yetiştirdiği askeri vurabilir. Çaresiz kalan ordu belki de olayın tüm tanıklarını yok ederek geriye kimseyi bırakmama gibi hesaplara girdi. Defalarca TC ordusu ölü ve yaralı askerlerini alanda bıraktı. Bu demek oluyor ki, TC bu bölgede son derece zayıf durumda ve denetimi sağlayamıyor.

TC ORDUSU ETKİNLİK SAĞLAYAMADI

TC, yolların kapatılması, duvarların örülmesi, binlerce askerin sahaya sürülmesi ve üstelik elindeki en son teknolojiyi kullanmasına rağmen, bu bölgede etkinlik sağlayamadı. Her seferinde gerillanın büyük direnişi ile karşılan TC ordusunun, operasyonların ardından büyük bir sessizliğe bürünmesi ve başka yerlerden medet aramaya çalışması da, gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. TC ordusunun her gün reklamlarını yaptığı askeri teknolojisi, gerillanın alan hakimiyetine dayalı araziyi derinliğine kullanma taktiğine yenik düşüyor.

Türk ordusu için Ağrı ve Tendürek büyük bir yaraya dönüşmüş durumda; insan iradesinin ve inancının neler yaratabileceğinin farkında değiller. Salt askeri teknoloji ile insan iradesinin ve gücünün alt edilemeyeceğini bu bölgede bir daha görmüş olduk…