Alipaşa'da yıkım gerçeği ortaya çıktı

AKP Hükûmetinin 'kentsel dönüşüm' adı altında Sur ilçesindeki Alipaşa Mahallesi'nde sürdürdüğü yıkım çalışmaları sonrasında mahallede yeni temel kazılarına başlandı.

Alınan bilgilere göre, TOKİ tarafından mahallede birinci etapta 52 konut, 2 butik otel ve bir iş merkezi yapılacak. Yapımına başlanacak iki veya üç katlı şeklinde tasarlanan konutların şimdiden TOKİ tarafından satışının yapıldığı belirtiliyor.

TOKİ tarafından 'riskli yapılar bulunduğu' gerekçesiyle yıkım kararı alınan ve geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren 'kentsel dönüşüm' adı altında Amed'in Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi'nde yürütülen işgalci yıkım çalışmaları sona erdi. Şimdilik sadece Alipaşa Mahallesi'ni kapsayan yıkım çalışmalarının ardından, TOKİ'ye bağlı mühendis ve müteahhitler bir haftadır mahallede incelemelerde bulunarak ölçüm yapıyorlar.

Yapılan incelemeler sonrasında ise etrafı polis bariyerleri ile çevrilen Alipaşa'da yeni iş merkezi ve konutların temel kazılarına başlandı.

Alınan bilgilere göre, yıkım yapılan bölgeye TOKİ tarafından 52 adet konut, 2 adet butik otel ve bir iş merkezi kurulacak. Yapılacak konutların Sur'ları geçmeyecek şekilde en fazla 2 veya 3 katlı olması planlanıyor.

TOKİ'nin Alipaşa'da yapılacak iş merkezi, otel ve konutları en geç 18 ay içinde teslim etmesi planlanıyor.

Temel kazı çalışmalarına başlanan konutların ise şimdiden TOKİ tarafından AKP'ye yakın kişilere satıldığı belirtiliyor.

İKİNCİ ETAP LALEBEY VE DİĞER MAHALLELER

Bu arada, Alipaşa'da 1. Etap diye adlandırılan yıkımın sona ermesinin ardından, önümüzdeki aylarda hemen bitişikteki Lalebey Mahallesi'nde de yıkım çalışmalarına başlanacağı bildirildi. TOKİ yetkililerinin, 2. Etap olarak Lalebey'de de yıkıma başlanacağı şeklinde mahalle sakinlerine uyarıda bulunduğu öğrenildi.

Sur için planlanan yıkım çalışmalarının 5 etap halinde sürdürüleceği, 1. Etap olarak Alipaşa, 2. Etap olarak Lalebey, 3. Etap olarak da İskenderpaşa Mahallesi'nin belirlendiği ve 2 yıl içinde Sur ilçesinin güneydoğu bölgesinde yer alan tüm mahallelerinde TOKİ'nin yıkıma başlaması planlanıyor.