Amed'de Ahmet Biçimli’nin akıbeti soruldu

İHD ve kayıp yakınları tarafından düzenlenen eylemde Silvan’da kaybettirilen Ahmet Biçimli’nin akıbeti soruldu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen eylemin 449’uncusu gerçekleştirildi. İHD Şubesinin Konferans Salonu’nda düzenlenen eylemde devlet destekli Hizbullah tarafından kaçırılan ve bir daha haber alınamayan Ahmet Biçimli’nin akıbeti soruldu.

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, Hatun Tuğluk’un mezarına yapılan ırkçı saldırıya tepki göstererek, "Bu ailelerin verdiği mücadele  tüm insanlık içindir. Tüm ülke için, hakikatlerin ortaya çıkması içindir” diye ekledi.

BİÇİMLİ'NİN HİKAYESİ

Silvan’da 1994 yılında kaybettirilen ve bir daha haber alınamayan Ahmet Biçimli’nin hikayesi ise İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın tarafından okundu.

Biçimli'nin Hizbullah tarafından kimlik kontrolü için durdurulduğunu  ve ardından sık sık tehdit edildiğini söyleyen Yalçın, görgü tanıklarının anlattıklarına göre gözleri arkadan bağlanarak beyaz bir arabaya zorla bindirildiğini ifade etti. 

Yalçın şöyle devam etti: “Ahmet Biçimli (55) evli ve yedi çocuk babasıydı. Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Umur (Korit) köyünde yaşıyordu. Kimlik kontrolü ve üst araması yapmak isteyen grupla tartışınca ‘ayağını denk alması’ yönünde tehdit edildi. Bir kere de eşiyle yalnızken Ahmet Biçimli'yi kimlik kontrolü yapmak için durdurdular. Sürekli tehditler alıyordu, 20 Eylül 1994'te yine Silvan'a doğru giderken Heremşeytan köyü civarında Hizbullahçılar tarafından yine önü kesildi, o bölgede çobanlık yapanların anlattığına göre arkadan gözleri bağlanarak beyaz bir arabaya zorla bindirildi ve götürüldü. O gün olayı gören çoban daha sonra gördüklerini inkâr etti, tanıklık yapmak istemedi.

Ailesi Ahmet'in kaçırılmasından üç yıl sonra tüm hayvanlarını çok ucuza satmak zorunda kalarak Batman'a taşındı. Biçimli ailesinin devlet kuruluşları nezdinde yaptıkları tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Ahmet Biçimli'den o günden sonra bir daha haber alınamadı.”

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi düzenlendi.