Amed’de gözaltı sayısı 18 oldu

Amed’de düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı 18 oldu. Aynı soruşturma kapsamında Helbest İlkan da Mersin’de gözaltına alındı.

Amed merkezli birçok kentte Tevgêra Jinên Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi yönelik (HDP) yapılan operasyonda gözaltına alınanları sayısı 18'e yükseldi. Aynı soruşturma kapsamında dün Mersin'de gözaltına alınan Helbest İlkan, bugün Amed’e getirildi. İlkan’ın gözaltına alındığı sırada polisler hakaretlerine maruz kaldığı öğrenildi.

Dün gözaltında olan Devran Ak ise emniyette ifade işlemlerinin ardından dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016 yılında yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenilen siyasetçi ve kadın hakları aktivistlerin soruşturması için gizlilik kararı alınmıştı. Gözaltında olan Kürt siyasetçileri ve kadın hakları aktivistleri "KCK’den aldıkları talimatlarla hareket etmek" ile suçlanıyor. Gözaltı ile ilgili bir açıklama yapılmazken, süre uzatıldı.

Gözaltına alınanların isimleri ise şöyle: TJA aktivistleri Sara Aktaş, Ayşe Gökkan, Zeynep Altınkaynak, Nalan Gözden, Şahcan Tünel, Sibel İldan, Hatice Uçar, HDK üyesi Abdurrahim Dağ, DTK üyesi Ercan Aslan, DBP PM Üyesi Salih Keleş ile Bağlar eski Belediye Başkanı Yüksel Baran ile Selahaddin Kaygusuz, Mehmet Güzel, Kerem Duruk, Necla Nergiz, Sibel Elvan, Devran Balkaş ve Helbest İnan.