Amed, Pazar günü faşizme ‘dur’ diyecek

HDP öncülüğünde Pazar günü Amed İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitingde, AKP/MHP bloğunun faşizan uygulamalarına “dur” denilecek.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 20 Temmuz’da İstanbul’da duyurduğu "Durmayalım! Dur diyelim!" manifestosu kapsamında başlattığı eylemler “Barış Mitingleri” ile devam ediyor. İlki geçen Pazar günü İstanbul’da 'Barış ve demokrasi istiyoruz' talebiyle düzenlenen mitingin bir sonraki adresi 17 Eylül Pazar günü Amed İstasyon Meydanı olacak. On binlerin katılımının beklendiği mitingin koordinasyonunda yer alan Nevzat Özgen, eyleme ilişkin bilgi verdi.

FAŞİZMİN ÖNÜ AÇILDI

Türkiye yaşanan hukuksuzluğa karşı HDP’nin “Vicdan ve Adalet” eylemlerini başlattığını anımsatan Özgen, 7 pilot bölgede oturma eylemi gerçekleştirildiğini, şimdi de kampanyanın ikinci ayağı olan mitinglerle devam edildiğini aktardı. Neden vicdan, demokrasi ve adalet istediklerini anlatan Özgen, “Bu günkü siyasal gelişmelerde en fazla toplumun mağdur olduğu, vicdandan yoksun olduğu alan adalet ve demokrasi alanıdır. 15 Temmuz ile birlikte gerçekten bu coğrafyada insanların temel hak ve özgürlükleri ellerinden alınmış, insanların kendini ifade etme alanı yok edilmiştir. Siyasetin önünü tamamıyla kapatılmış, parlamenter sistemden tekçi zihniyete dayalı cumhurbaşkanlığı sistemi denilen ama çok da anlaşılmayan kimsenin bilmediği ama esasında tek kişiye ve zihniyete dayalı bir rejime dönüşüyoruz. Bu rejimde çocuk, kadın, demokrasi, emek hakları yok edildi. Bu kesimler kendilerini ifade edemiyorlar. KHK’lerle, sürgünlerle, OHAL’lerle gerçekten demokrasi askıya alınmış faşizmin önü açılmıştır” dedi.

TÜM HAZIRLIKLAR TAMAM

HDP olarak demokrasi hamlesi başlattıklarını dile getiren Özgen, hamlenin ikinci ayağı olan mitinglere Amed ile devam ettikleri bilgisi verdi. Miting için valilikten gerekli izinlerin de alındığını aktaran Özgen, “Mitingimiz Pazar günü saat 15.00’da başlayacak ve saat 18.00’da sona erecektir. Miting alanına 4 ana kapıdan girişler olacaktır. Girişlerde bizim arkadaşlarımız da yer alacaktır. Hem tertip komitesi hem de partili arkadaşlarımız güvenliği sağlayacaktır. Bu konuda güvenlik istişare dizisi de valilik ve emniyetle gerçekleştirilmiştir. Şu ana kadar ciddi bir problem ve sıkıntıyla karşılaşmış değiliz. Mitinge sürpriz sanatçılar ve konuklar olacaktır” bilgisi verdi.

SESİNİ ÇIKARMASINA İZİN VERİLMEYENLERİN MİTİNGİ OLACAK

HDP’nin düzenlendiği mitingin ezilen mağdur edilen herkesin mitingi olduğuna işaret eden Özgen, “Resmi prosedür gereği belki HDP’nin gerçekleştirdiği bir miting ama bu rejimden ve sistemden kaynaklı mağdur olmuş yaşlı, genç, emekçi, kadın, sendikalar, STK’lar ve toplumun bütün kesimlerinin mitingidir. Bu miting sesini çıkarmasına izin verilmeyenlerin mitingidir. Biz miting günü coşkulu, sorunsuz bir mitingin olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Herkesi mitinge katılmaya çağıran Özgen, “Amed’in değişik bir yapısı da var. Ne zaman nerde ne yapacağı çok fazla belli olmayan bir kitle psikolojisi var. Bir sessizlik gibi görünen ama alttan alta aslında bu mevcut durumu kabul etmeyen bir yapısı da vardır. Bu yapının Pazar günü miting alanına yansıyacağını düşüyoruz” diye konuştu.

DURMAYALIM ‘DUR’ DİYELİM

Amed’in 17 ilçesinde miting için ciddi bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Özgen, mahallelerde yürüttükleri çalışmanın salt miting çalışması olmadığını, özünde adalet, demokrasi ve vicdanı halkla konuştuklarını, bu temelde mitinge çağırdıkları söyledi. Her zamankinden daha fazla bu süreçte vicdan ve adalete ihtiyaç olduğunun altını çizen Özgen, “Hukuk ayaklar altında. Bu kampanyamızda bu duruma dikkat çekme istiyoruz. Mevcut sisteme ‘dur’ demek, durmayalım ve durduralım demek için alanlarda olacağız” dedi.

BOYUN EĞMEDİĞİMİZİ GÖSTERECEĞİZ

Mitinge sayılı günler kaldığını hatırlatan Özgen, her Amedlinin sorumluluk sahibi olarak bulunduğu alanda çalışma yürüterek mitinge katılımı arttırmasını istedi.  İstasyon Meydanı’nı 5 Haziran seçimlerinde patlatılan bomba nedeniyle seçtiklerini sözlerine ekleyen Özgen, şöyle dedi: “Haksız ve hukuksuzluğun başladığı yerde demokrasiyi dillendireceğiz. Halkımız içinde patlatılan bomba Türkiye’de vicdanı ve adaleti yerle bir etti. Bu nedenle de İstasyon Meydanı’nda Pazar günü yüz binleri toplamak önemli olduğu kadar yaşattıklarına inat boyun eğmediğimizi de göstereceğiz.”