GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da Xerabê Bava’daki katliama karşı eylemler

AKP faşizminin Nusaybin’in Xerabê Bava köyüne yönelik katliam operasyonlarına karşı Avrupa’daki protesto eylemleri devam ediyor.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Nusaybin'in Xerabê Bava köyüne yönelik abluka ve saldırılarının sonlandırılması için eylemdeydi.

CDK-F'nin çağrısıyla saat 18.00'de Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde başlayan eyleme Paris ve çevresindeki DTKM'ler, Fransa Kürt Kadın Haraketi, Ciwanên Azad-Paris, HDK-Fransa, ACTİT, SKB ve ADHK-Paris gibi kurumlar destek verdiler. 

‘Türk Devleti Kürdistan'da katliam yapıyor’ yazılı pankartla yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ve dostları ‘Kürdistan faşizme mezar olacak’, ‘Katil Erdoğan’, ‘Faşist Türkiye, destekçisi Avrupa’ gibi sloganlar attı.

Gare de l'Est önüne gelen kitleye yönelik kısa bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, şunları belirtti: "Kürtler Avrupa'da nefes aldıkça diktatörlük devam edemez. Korku iklimi yayıyorlar. Evet'e dönük döktükleri kan onları kurtaramaz. Biz iki yıldır direniyoruz. Rojava'ya tahammül edemeyenler, sonunda kaybedecek. Mücadelemiz haklı bir mücadeledir. Buradan Avrupa kurumlarına çağrı yapıyoruz: Türkiye'de hukuk ayaklar altına alınmıştır.” 

Avrupa’daki insan hakları kurumlarına da seslenen Hezer, "Eğer önlem alınmazsa Cizre'de almadıkları tedbir kararının utancını tekrar yaşayacaklar” diye konuştu.

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine değinen Hezer, "Bu karar yok hükmündedir. Onu oraya halkımız göndermiştir. Onu oradan çıkaracak olan da halkımızdır " dedi. 

Eylem'de CDK-F Eş Başkanı Vedat Bingöl ve HDK-Fransa Eşsözcüsü İbrahim Seydo Aydoğan da birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, “Kürt illeri ve köyleri iki senedir aralıksız katliamlara ve şiddete maruz bırakılmaktadır. Faşist AKP rejimi, Xerabê Bava köyü kuşatmasıyla ikinci bir Cizre ve Sur'u reva görüyor. Avrupa'da yaşayan tüm Kürdistanlıları ve dostlarını Xerabê köyüne sahip çıkmaya çağırıyoruz " denildi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya şehrinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava (Koruköy) köyüne yönelik saldırılarını düzenledikleri bir mitingle protesto etti.

Aksam saatlerinde Canebiere Meydanı’nda toplanan Kürdistanlılar, Türk devletinin katliamlarını kınadı. Mitingde sık sık ‘Terörist Erdoğdan’ sloganları atılırken, eylemlerin devam edeceği vurgulandı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de Kürtler ve Fransız dostları tarafından Place Kléber’de bir eylem düzenlendi.

Yüze yakın kişinin katıldığı eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Kadın Hareketi ve gençliğin yanı sıra Fransız Kürt Dostluk Derneği, Yeşiller Ekoloji Avrupa Partisi (EELV) üyeleri de yer aldı.

EELV ve Kürt Dostluk Derneği üyeleri tarafından yapılan konuşmalarda, Fransa’nın ve Avrupa ülkelerinin Erdoğan faşizmine karşı sessiz kalmaları sert bir dille eleştirildi.

Katliama ilişkin bir basın açıklamasının okunduğu eylemde kitle sık sık AKP faşizmini protesto eden sloganlar atarken, Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye desteğini kesmesini istedi.

Eylemde konuşan HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayik Yağızay, Avrupa’nın ‘kendi değerlerine sahip çıkmasını’ istediklerini vurguladı. Xerabê Bava köyünü yakından bildiğini söyleyen Yağızay, köyün yurtsever olduğu için hedef alındığını dile getirdi. Yağızay, köyün 1994 yılında da katliama maruz kaldığını hatırlattı.

HAMBURG

Xerabê Bava köyünde 12 gündür devam eden abluka ve saldırılar Almanya’nın Hamburg kentinde de prostesto edildi.

DKTM-Hamburg’un çağrısı üzere dün kent merkezindeki Mönckebergstrasse’de bir araya gelen kitle, ‘Katil Erdoğan’ sloganı atarak, Xerabê Bava köyünde yaşanan vahşet uygulamalarını protesto etti.

Eylemde Sol Parti Hamburg Milletvekili Martin Dolzer tarafından yapılan konuşmada, Alman hükümetinin Türkiye’deki faşist rejime askeri ve güvenlik politikası konusunda sunduğu desteğin kesilmesi istendi. Dolzer, vicdanı olan herkesin Almanya Başbakanı Angela Merkel’e sistematik işkence uygulayan Türkiye rejimiyle işbirliğinin durdurulmasını talep etmesi gerektiğini söyledi.

Bir faşistin provokasyon girişimiyle kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından protesto mitingi atılan sloganlarla sona erdirildi.

ARNHEIM

Hollanda’nın Arnhem şehir merkezinde ise 200 kadar Kürdistanlı ve dostları Xerabê Bava köyündeki insanlık dışı uygulamaları protesto etti.

Burada bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Firat Gimgim, Kürt halkının Xerabê Bava’da Türk devleti ve AKP çetelerinin yaptığı katliamın hesabını ‘mutlaka soracağının’ altını çizdi. Gimgim, “Hesabının sorulacağından kimse şüphe duymasın. Kürt halkı AKP faşizmini yenecek güçtedir. Direne direne kazanacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından bir basın açıklamasının okunduğu eylem ‘Biji Serok Apo’ sloganlarıyla sonlandırıldı.