Barzani'den ABD'ye: Hayal kırıklığı yaşıyoruz

KDP, referandum için "Tanımıyoruz" açıklaması yapan ABD'ye tepki gösterdi. Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, ABD için "Derin bir hayal kırıklığı yarattınız" denildi.

Güney Kürdistan'daki referanduma ilişkin tartışmalar sürerken, KDP’ye yönelik baskılar da devam ediyor.  ABD ile bu konuda çelişkiler yaşayan KDP Başkanı Mesud Barzani, referandum için “Meşruiyeti yok, tanımıyoruz” diyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillrson’ı yazılı bir açıklamayla eleştirdi.

Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Başta IŞİD’e ve Saddam Hüseyin’e karşı savaş olmak üzere ABD’ye sürekli ve istekli bir biçimde destek vermiş olan Kürdistan halkı, Amerikan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın açıklaması nedeniyle derin bir hayal kırıklığı yaşıyor” denildi.

Açıklamada, ABD’nin merkezi yönetime itidal çağrısı yapması konusunda memnuniyet ifade edilse de, “Ne ABD ne de başka bir ülke Bağdat’ın anayasanın kabul edildiği 2005’ten bu yana Kürtlere karşı anayasaya aykırı olan yasa dışı kötü muamelesini durdurmadı” ifadeleri kullanıldı.

'MÜZAKERE SÜRECİNE KATILMANIZI UMUYORUZ'

ABD’den Bağdat ve diğer komşu ülkelerin tehdit ve muhtemel saldırılarının önüne geçilmesinin istendiği KDP açıklamasında, “ABD’nin önümüzdeki günlerde Kürdistan halkının meşru arzularına dair pozisyonunu gözden geçirip samimi bir destek vermesini, aynı zamanda da Erbil ile Bağdat arasında barışçıl bir müzakere sürecine katılmasını umuyoruz” denildi.