Barzani'den referandumdan geri adım sinyali

Barzani ABD, İngiltere ve BM temsilcileriyle yaptığı görüşmede referandumdan geri adım atma sinyali verdi.

Barzani, görüşmede "Referandumu erteleme kararı sadece bana ait değil, diğer siyasi liderlerle alınan bir karardır" diyerek topu parlamentoya attı.

KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileriyle yaptığı görüşmede referandumdan geri adım atma sinyali verdi.

ABD'nin DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Başbakanı Haydar Ebadî, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi ve Güney Kürdistan Başbakanı Neçîrvan Barzani ile yaptığı görüşmenin ardından bugün de Duhok'ta Mesûd Barzani ile görüştü.

McGurk, BM Temsilcisi Jan Kubis, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman ve İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Frank Baker’in bulunduğu heyetin Barzani ile yaptığı görüşmede "referandumun ertelenmesi için alternatif sunduğu" belirtildi.

BARZANİ TOPU PARLAMENTOYA ATTI

Barzani'nin ise “Referandumu erteleme kararı sadece bana ait değil, Kürdistan’daki diğer siyasi liderlerle alınan bir karardır” diyerek, topu yarın açılması planlanan Güney Kürdistan parlamentosuna attığı öğrenildi. Barzani'nin heyete, "Diğer partilerle yapacağımız görüşmelerin ardından kararımızı ileteceğiz” dediği açıklandı.

McGurk'ün dün Sülemaniye'de Goran ile yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Goran Hareketi Diplomasi Odası Üyesi Wişyar Omer, "McGurk'un kendilerine ABD'nin yüzde yüz referanduma karşı olduğunu aktardığını" söylemişti.

ABD'DEN ÜÇ ÖNERİ

McGurk'un Güney Kürdistan ziyaretinde referandumun ertelenmesi için üç öneri olduğu açıklanmıştı. McGurk'u önerilerinin "Bağdat'ın Güney Kürdistan ile yaşanan sorunlar konusunda adım atması", "ABD, Fransa, İngiltere ve Bağdat'ın merkezi hükümet ile Kürdistan bölgesi arasındaki tüm sorunların çözümü için bir heyet oluşturması" ve "referandumun parlamento kararıyla ertelenmesi gerektiği" önerilerin olduğu açıklanmıştı.

PARLAMENTO YARIN AÇILIYOR

12 Ekim 2015 tarihinden beri kapalı olan ve bugün açılması beklenen Güney Kürdistan parlamentosunun yarın açılacağı açıklandı. Hewlêr'de KDP, Goran ve YNK arasında yapılan üçlü görüşmenin ardından parlamentonun yeniden açılması kararının alındığı iddia edilmişti.