Barzani'nin toplantısına Goran ve Komele'den veto

Goran Hareketi ve Komeleya İslami, Barzani'nin bağımsızlık referandumu gündemli toplantısına katılmayacaklarını duyurdu.

KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani'nin referandum gündemiyle yarın saat 14.30'da Güney Kürdistan'daki siyasi partilerle yapacağı görüşmeye Goran (Değişim) Hareketi ve Komeleya İslami Partisi'nden veto geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Barzani'nin yarın saat 14.30'da Pirman'da Güney Kürdistan'daki tüm siyasi partilerle "bağımsızlık referandumu" gündemiyle bir toplantı alacağı duyuruldu.

Goran Hakeketi Sözcüsü Şoreş Hecî, NRT televizyonuna verdiği demeçte, partilerinin söz konusu toplantıya katılmayacağını söyledi. Goran'ın ardından Komeleya İslami de toplantıya katılmayacağını duyurdu.

Komeleya İslami'nin yayın organı Peyam televizyonuna konuşan Komeleya İslami Sözcüsü Rêbwar Hemed de toplantıya katılmayacaklarını belirterek, "Bu toplantnın herhangi bir ciddiyeti olmadığı için katılmayacağız. Ancak bu karar tüm siyasi ilişkilerimizi dondurduğumuz anlamına gelmiyor" dedi.

Güney Kürdistan'da 21 Eylül'de yapılması gereken parlamento seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini korurken, KDP "bağımsızlık referandumu"nu temel gündem olarak öne aldı.

Barzani, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bağımsızlık referandumunun 2017 yılı içerisinde yapılacağını söylemişti. Ancak Güney Kürdistan Yüksek Seçim Kurulu ise "bağımsızlık referandumu" için kendilerine herhangi bir talimatın verilmediğini açıkladı.

Ağustos 2015 tarihinde görev süresi dolan Barzani fiili olarak Kürdistan Bölge başkanlığını yürütmeye devam ediyor. 12 Ekim 2015 tarihinden beri de Güney Kürdistan parlamentosu kapatılmış durumda.