'Çocuklar üzerinden toplum yok edilmek isteniyor'

İHD Şube Eş Başkanı Av. Bağatır, Batman'daki çocuklara dönük cinsel istismara ilişkin topluma duyarlılık çağrısında bulundu.

İHD Şube Eş Başkanı Av. Bağatır, Batman'daki çocuklara dönük cinsel istismara ilişkin topluma duyarlılık çağrısında bulundu. Bağatır, dosyanın takipçisi olacaklarını söylerken, aileye de kendilerine başvurmaları halinde her türlü desteği sunacaklarını kaydetti.

Batman’da 14 yaşındaki G.’nin ifadesiyle ortaya çıkan cinsel istismarlar ve çocukların fuhşa sürüklenmesine dönük tepkiler sürüyor. Yine G.’nin kendisinin aylar önce çalıştığı kuaförün sahibi Yıldız Ç. tarafından cinsel istismara uğradığı ve fuhşa sürüklendiği de, gebelik oluşmasıyla ortaya çıkmıştı.

Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden ve burada gebelik oluştuğu fark edilen 14 yaşındaki G'nin savcılığa verdiği ifadesinden sonra, 15 Nisan 2017 tarihinde başlatılan soruşturmada dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Çocuğu fuhşa zorlayan Yıldız Ç., esnaf Şakir A., Batman’da AKP’ye yakınlığıyla bilinen muhtar ve esnaf Abdulkadir T. ile Heves ismindeki kişi, Batman 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Eş Başkanı Avukat Mehmet Bağatır, konuya ilişkin ANF’ye değerlendirmede bulundu.

‘BU BİREYSEL BİR VAKA DEĞİLDİR’

Avukat Bağatır, şunları söyledi: "Bölge çocuklarının kaderi cinayet, ölüm, istismar, uyuşturucu gibi olaylar olmamalı. Ama ne yazık ki bakıldığında bunlar yaşanabilmektedir. Batman’da G. dosyası olarak isimlendirilen bir istismar vakası yaşandı. Bu olay kabul edilemez ve gayriahlaki. Bunun bireysel bir vaka olmadığı bilgileri de mevcut. Bu anlamda olayın bir bütün olarak açığa çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Olay adliyeye intikal etmiştir.  Adli makamların derhal ve ivedilikle, etkin ve aktif bir soruşturmayla olay hakkındaki maddi ve manevi boyutu dahil tüm araştırmaların, incelemelerin hızla yapılarak, sorumlu kimler olduğu noktasında açığa çıkartılıp adalet karşısında yargılanması gerekir. Bir hukukçu olarak mağdur tarafın bu yönde hem bireysel, hem de kurumsal olarak talepte bulunması ve ulaşması durumunda, yaşamın her alanında, imkan ve gücümüz ornında yanlarında olacağımızı, gerekli hukuki desteği sunacağımızı bilgisini ajansınız aracılığıyla paylaşıyoruz."

'HEPİMİZ SORUMLUYUZ'

Bu tür vakalarda sistemlerin birinci dereceden sorumlu olduğuna işaret eden Bağatır, şöyle dedi:

"Kendimizi sorumlu hissediyoruz. Değerli bir düşünür olan Jean Paul Sartre'nin Cezayir’de yapılanlardan dolayı Fransız yönetimine karşı çıkmadığı için 'hepimiz katiliz, ölümlerden sorumluyuz' dediği gibi bir tutum almalıyız. Elbette ölümlerde, işlenen suçlarda zanlı, şüpheli, fail söz konusudur ve  sorumludur. Lakin toplum olarak, toplumun bir bireyi olarak elbette ki bizler de kendimizi sorumlu olarak görmeliyiz, görüyoruz. Bunların bir daha yaşanmaması için, oluşan mağduriyetlerin önüne engel olmak için, sorumlu olanların yargılanması için, toplumun bütün sınıf ve gruplarının her bireylerinin, özellikle hukukçuların, insan hakları aktivisleri ve savunucularının üzerine düşeni yapması gerekiyor."

‘HERKES SESİNİ YÜKSELTMELİ, MÜCADELE İÇERİSİNDE OLMALI’

Çocuklara yapılan bu tür istismar ve saldırılarla bir toplumun geleceğinin karartılmak istendiğini vurgulayan Bağatır, "G. dosyası içeriği açısından çok korkunç ve üzücü bir vaka. Çocuklar mevki kılıçlarıyla böylesine yok edilmemeli. Toplumun geleceği olan çocuklara böylesi kasıtlarda bulunulmuş ise, o toplumun geleceği çoktan karartılmış demektir. Birey olarak, toplum olarak ve insan olarak çocuklarımıza, geleceğimize sahip çıkmamız gerekiyor.  Çocuklarımıza uzanan kirli elleri durdurmak lazım. Bu konuda herkes büyük bir duyarlılıkla çaba ve mücadele içerisinde olmalı" şeklinde konuştu.

‘SUÇLULAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI’

İHD Şube Eş Başkanı ve Avukat Mehmet Bağatır, son olarak şunları ifade etti:

"Halen mağdur kişi ve ailesiyle birebir somut anlamda ilişki kuramadık. İstenilen düzeyde, yeterince, gerektiği yardımı sunamamanın vicdan azabını yaşıyoruz. Fırat Haber Ajansı’nın aracılıyla tekrar belirtiyoruz ki, bize bir telefon dahilinde bile olsa Batman İnsan Hakları Derneği’ne başvurmaları durumunda, ne yapılması gerekiyorsa, hiç kuşkuları, şüpheleri olmaksızın yanlarında olacağımızı ve gerekli desteği sunacağımızı belirtiyoruz. Evet, bu suçtur. Hem de çok ağır bir suçtur. Böylesi vakaların sorumluları cezasız kalmamalı. Bu insanlar deşifre edilmeli, adalet önüne çıkartılmalı ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Cezalandırılmaları konusunda ne yapılması gerekiyorsa bizler hem avukat kimliğimizle, hem de İHD olarak hazırız."