Baydemir: Adalet yoksa barış da olmaz!

Tahir Elçi için düzenlenen eylemde konuşan HDP Sözcüsü Baydemir, katillerin hâlâ hesap vermediğine dikkati çekerek, "Adalet yoksa barış da yok" vurgusunda bulundu.

Amed Barosu, Sur'da devlet güçlerince katledilen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve soruşturma dosyasının hızlı, etkili yürütülmesi talebiyle her hafta adliye önünde düzenledikleri eylemin 79’uncu haftasında bir kez daha adalet istedi. Çok sayıda avukatın cübbeleriyle katıldığı eyleme, HDP Sözcüsü Osman Baydemir de gözaltına alınmadan önce katıldı. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da eylemdeydi.

'TAHİR ELÇİ' İSMİNİN SİLİNMESİ KINANDI

Amed Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mahsun Batı, Elçi’nin faillerinin açığa çıkarılmadığını, dosyada hiçbir şekilde ilerleme sağlanmadığını dile getirdi. Çatak Belediyesi’ne atanan kayyum Hacı Asım Akgül’ün, “Westaniya Parezer Tahir Elçi” parkının adını 2016 yılında ilçede ölen korucu Ali Ogün'e atıfla ‘Şehit GK Ali Ogün Parkı' olarak değiştirmesine de sert tepki gösteren Batı, Elçi’nin isminin kamu alanlarında silinmesini onur kırıcı bir davranış olarak gördüklerini söyleyerek, kınadı. 

BAYDEMİR: HAKİKATTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden tamı tamına 543 gün geçtiğini söyledi. Adaletin yerini bulması için aylardır Diyarbakır Adliyesi önünde hâlâ açıklama yapılıyorsa adaletin olmadığı için olduğunu söyleyen Baydemir, barışın özgürlükle gelebileceğini ve ancak adaletle korunabileceğini ifade etti. Baydemir, şunları söyledi: “Bir coğrafyada adalet yoksa o coğrafyada barış olmaz. Tahir Elçi bir TV programında düşüncesini söylediği için hakkında karanlık dehlizlerde ferman kararı alındı. Bunun uygulanması için uygun bir zemin kollandı. 543 gün geçmesine rağmen dosyada bir fail yok. Sorulan soruların yanıtı verilmiş değil. Adalet bir gün herkese lazım olur."

Baydemir, Tahir Elçi şahsında insanlığın katledildiğini dile getirerek, barış döneminin Elçi’nin katledilmesiyle kapandığını söyledi. Baydemir, “Tahir Elçi’nin cinayeti aydınlanırsa o dönemin karanlık kapılarının arayıcıları da açığa çıkarılacak. Bu coğrafyada barış isteniyorsa bu cinayetin aydınlığa kavuşturulması gerekir. Karanlıkta bırakılan her ihlal yeni ihlallerin habercisidir. Asla hakikatin açığa çıkarılması çabasından vazgeçmeyeceğiz. Geç gelen adalet adalet değildir” diye belirtti.

Konuşmaların ardından oturma eylemi de yapıldı.