Bayık: Kobanê büyük kazandı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, 6-7-8 Ekim serhildanlarının etkilediği Kobanê direnişinin, Mazlumlar'ın ruhunu güçlendirdiğini ve bu ruhun büyük kazandığını belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Kuzey Kürdistan'ın 40'ın üzerinde şehit vererek Kobanê için 6-7-8 Ekim’de ayaklanıp bütün imkanlarıyla Kobanê direnişine sahip çıkmasının, hem Kobanê direnişi hem de Kürdistan Özgürlük Mücadelesi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 6-7-8 Ekim 2014’te başta Bakurê Kürdistan olmak üzere tüm Kürdistan’da Kobanê direnişini destekleme eylemlerinin yıl dönümü vesilesiyle ANF'ye konuştu.

SERHİLDANLARIN ETKİSİ BÜYÜKTÜR

6-7-8 Ekim serhildanlarında şehit düşenleri anarak başlayan Bayık, onların yüce şehitler olduğunu söyledi. Kuzey Kürdistan'ın Kobanê için 6-7-8 Ekim’de ayaklanıp bütün imkanlarıyla Kobanê direnişine sahip çıktığını, 40’ın üzerinde şehit verdiğini hatırlatan Bayık, "Halkımız tarihsel, ulusal ve ahlaki görevlerini, Kobanê direnişi şahsında tüm Kürt halkı için yerine getirdi. Kobanê’nin direnişteki ısrarı ve bu direniş sonucu yaşanan özgürlükte 6-7-8 Ekim serhildanlarının ve başta Kuzey Kürdistan halkının önemli ve büyük rolü vardır. Eğer bu direnişler olmasaydı, Kuzey Kürdistan ayaklanmasaydı, Kürt halkı dört parça Kürdistan’da Kobanê etrafında toplanmasaydı belki de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü de olmayacaktı. Bunların gelişiminde 6-7-8 Ekim ayaklanmalarının etkisini görmek ve doğru okumak gerekir. Bunların hepsi birbirini tamamladı. Kuzey öncülüğünde gelişen direnişler, Dünya Kobanê Günü'nün ilanı Kobanê’ye büyük bir güç vermiştir. Bunlar Kobanê direnişinin başarısına vesile olmuştur” dedi.

ERDOĞAN ORGANİZE ETTİ

Erdoğan’ın, Kobanê işgaliyle Rojava Devrimi'ne büyük darbe vurmayı amaçladığına dikkat çeken Cemil Bayık, büyük bir savaş olan Kobanê savaşının ortaya çıkardığı sonuçların da büyük olduğunu söyledi. Bunun için Kürt halkının ve insanlığın tarihinde önemli bir yer edindiğini kaydeden Bayık, şunların altını çizdi: "Büyük sonuç ve kazanımlar ortaya çıkardığı için tarihte böyle önemli bir yere sahip oldu. Her ne kadar DAİŞ ismiyle Kobanê’ye bir yönelim olmuşsa da saldırıları Erdoğan organize etmiştir. Çünkü Erdoğan, Rojava şahsında Kürt Özgürlük Hareketi'ne ve Kürt halkına darbe vurmak istedi. Bu Kürtler üzerinde soykırım politikasını geliştirme siyasetiydi. Bunun için Erdoğan her fırsatta ‘Kobanê düştü, düşecek’ diyordu. Bundan sonrada sıra Efrîn’e gelecek yönelimlerine girecekti. Burada zaten amacını belirtmekteydi. Kobanê’yi tasfiye etmek, Kobanê şahsında da Rojava Devrimi'ni tasfiye ederek Kürtlerin iradesini, moralini kırarak bunun üzerinden de diğer parçalarda Kürt soykırımını geliştirmek ve tamamlamaktı. Erdoğan-Bahçeli ve Türk devletinin amacı buydu. Bunun için tüm imkanlarıyla Kobanê’ye yönelerek amacını yerine getirmek istedi. Kobanê’de halkımız ve Kürt kadınları buna karşı tarihi bir direniş geliştirdi. Kobanê’de bir destan yazıldı. Herkes ‘Kobanê düştü, Rojava devrimi bitti, Kürt halkının da sonudur’ diyordu.  Apocu Hareket ise ‘Kobanê düşmedi, düşmeyecek’, 'Rojava Devrimi düşmedi, düşmeyecek’ ve 'Kürtler büyük kazanacak, herkese de büyük kazandıracak' dedi.”

KOBANÊ'NİN ETKİLERİ

Bayık, Kobanê direnişi ile dünyada Kürt dostluğunun geliştiğini ifade ederek, birçoğunun Kürtlerin bu savaşta kazanacağını hem de büyük kazanacağını görünce buna ortak olmak için Kobanê’ye gittiğini vurguladı. Bu direniş ve mücadele üzerine bazı planlar yapıldığını; zaferi ve kazanımları özgür Kürtlerin, Kürt Özgürlük Hareketi'nin direnişi yapmamak için kendilerini de ortak yaparak sonra da elde etmeyi kendilerine esas aldıklarını anımsatan Bayık, ancak bunun başarılamadığını belirtti. "Zaferi kazanan Kürt halkı, devrimci hareket ve Apocu Hareket oldu" diyen Bayık, şöyle devam etti: "Kobanê savaşı, Kürt sorununu, Kürt kadının direnişini, Kürt Özgürlük Hareketi'ni tüm dünyaya tanıttı. Türk devletinin Kürt halkına ve Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik karalama politikaları Kobanê direnişiyle boşa çıkarıldı. Yeni bir bakış açısı gelişti. Kürt Özgürlük Hareketi büyük adımlar attı. Kürt halkına karşı gelişen Kürt karşıtlığının tüm dünyada yıktı. Kürt düşmanlığını genel olarak zayıflatıp Kürt dostluğunu geliştirdi. Dünya Kobanê Günü'nü geliştirdi. Erdoğan’ın eliyle organize edilen Kürt halkına karşı imha politikalarına büyük bir darbe vurdu.

DAİŞ'İN SONU BAŞLADI

DAİŞ’in sonu burada başladı. Erdoğan’ın, Ortadoğu’ya yönelik hayallerinin sonu da burada başladı. Kobanê, Erdoğan ve DAİŞ’e mezar oldu. Eğer bugün DAİŞ yok olmaya doğru gidiyorsa bunun temeli Kobanê direnişinde atıldı. Erdoğan’ın, Ortadoğu’ya yönelik olan hayalleri sonlanmışsa, dünyada dostları kalmamışsa ve Türkiye içinde de gittikçe çöküşe gidiyorsa bunun da temeli Kobanê direnişinde atıldı. Türkiye’de yaşanan birçok sorun, Kobanê direnişinin sonucunda gelişti ve bugün de yaşanıyor.

ARTIK KOBANÊ RUHU VAR

Kobanê, Kürt halkının ve Özgürlük Hareketi'nin tarihinde onurlu ve önemli bir yere sahiptir. Bu bir ruhtur. Amed'deki zindanda Mazlum Doğan, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ların geliştirdiği direniş ruhudur. Onlar zindanda bu ruhu geliştirdi, özgürlük savaşçıları da Kobanê’de bu ruhu geliştirdi. Bu ruhu daha da büyütüp daha da güçlendirdiler. Bu ruh nasıl Kürt halkına kazandırmışsa bundan sonrada Kürt halkına bu ruh kazandıracaktır. Bunu Kobanê’de her yönüyle, herkes gördü. Bu ruh dışında Kürtler kazanamaz. Ancak bu ruhu esas aldığında imkanlar ne olursa olsun, koşullar ne olursa olsun, düşmanın yönelimleri ne yönlü olursa olsun büyük mücadeleler verilebilir ve büyük kazanımlar elde edilebilir. 

BU RUHUN YANSIMASI BÜYÜKTÜR

Kobanê şunu ispatladı; zorlukların içerisinde düşmana karşı mücadele ve ısrarlı duruş kazandırır. Bunu sadece Kürtlere değil, tüm dünyaya gösterdi. Bunun için adalet, özgürlük isteyen tüm halklar ve sosyalistler Kobanê’ye sahip çıktı. Kobanê ruhunda kendi özgürlüklerini de gördükleri için Kobanê’ye sahip çıkarak kendilerine de sahip çıktılar. Kobanê hem Kürt halkı hem de dünya halkları için büyük bir rol oynadı.  Bu ruh, devam ediyor. Bu ruhla Suriye’nin kuzeyinde bir federasyon gelişti; QSD- MSD oluştu; Reqa ve Dêra Zor’da bir savaş ve direniş yürütülüyor.

Bu vesileyle tüm Kobanê savaşçılarını tekrardan saygıyla selamlıyorum; Kobanê şehitlerini minnetle anıyorum."