Bayık: Mam Celal’in hasretini yerine getireceğiz

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Mam Celal'in Kürt toplumu ve siyasetinde gerçekleştirdiği değişime dikkat çekerek, ulusal birliği yaratarak Mam Celal'in hasretini yerine getireceklerini vurguladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, YNK Genel Sekreteri ile Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin vefatı dolayısıyla KürdSat News televizyon kanalına konuştu.

Bayık'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Başta Mam Celal'in ailesi, dostları, YNK camiası ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyorum. Mam Celal zamansız bir süreçte hastalandı ve daha sonra hayatını kaybetti. Sadece YNK ve Güney Kürdistan ile sınırlı kalmayan Mam Celal, tüm Kürdistan ve Ortadoğu halkları için tarihi rol oynadı. Hastalanmamış olsaydı, Irak merkezi hükümeti ile bölge hükümeti arasında bugün yaşanan sorunlara çözüm getirebilirdi.

ÖMRÜNÜ HALKINI HİZMETİNE ADADI, HERKES TARAFINDAN ÖRNEK ALINMASI GEREKİYOR

Güney Kürdistan'daki kazanımların elde edilmesinde Mam Celal'ın rolü belirleyicidir. Gençliğinden vefatına kadar, Kürdistan, Ortadoğu halkları için tarihi ve önemli çalışmalarda bulundu. Dolayısıyla tüm Kürt insanı tarafından örnek alınması gereken bir şahsiyettir. Bugün yürütülen soykırım siyasetinin önü, Mam Celal gibi ömrünü bir bütünen halkının hizmetine koyan, bölge halkları, demokrasi ve özgürlük için mücadele eden kişilikler ile alınabilinir. Mam Celal dolu yaşadı. Kaybı Kürt halkı için büyüktür. Herkes, kaybı ile meydana gelen boşluğu doldurmak için çaba sarfetmelidir.

MAM CELAL İLE İBRAHİM AHMET KÜRT SİYASETİNE DEĞİŞİME YOL AÇTI

Mam Celal ile Sayın İbrahim Ahmet'in Kürt siyasetindeki yeri özeldir. Siyaseti demokratikleştirmek için KDP'den ayrılmaları, Kürt siyasi mücadelesinde yeni bir sayfa açtı. Mam Celal ve Sayın İbrahim Ahmet bu yaklaşımıyla Kürt halkına yeni bir yol sundu, siyaseti değiştirmek istedi. Kürdistan'da gelişen demokratik ve özgür siyasette Mam Celal ile İbrahim Ahmet'in rolünün görülmesi gerekiyor. Önder Apo, atılan bu temel üzerine özgür-demokratik siyaseti geliştirdi.

AYDINLANMAYA YOL AÇTI

Mam Celal'in hakim olduğu bölgede, aydınlanma gerçekleşti, aydınlar ortaya çıktı. Kürt kadını da toplumda önemli bir yer edindi. Burada Mam Celal ile Heroxan'ın çabaları ve rolünün iyi görülmesi ve anlaşılması gerekiyor. Eğer bugün Kürt kadınları destan yazıyorsa, bunda Mam Celal'ın oluşturduğu temelin rolü vardır.

ULUSAL SİYASETİ KENDİSİNE ESAS ALDI

Mam Celal sadece YNK ve güney için çalışmadı, aynı zaman Kürdistan'ın diğer bölümleri için çabaladı. Her zaman 'Mısır Araplar için neyi ifade ediyorsa, Kuzey Kürdistan da Kürtler için aynı şeyi ifade ediyor' derdi. Kendisine her zaman ulusal siyaseti esas alırdı. Güney'de yürütülen dar siyaseti aşarak, ulusal siyaseti yaratmaya çalışırdı. Bundan dolayı, Önder Apo ve PKK'nin çıkışını, Kürt halkı için ifade ettiği anlamı kavrayarak, bu temelde Önder Apo ve PKK ile ilişkilendi.

ÖNDER APO İLE MAM CELAL'IN ŞAHSINDA BİRLİK OLUŞTU

Önder Apo ile Mam Celal'ın şahsında partiler ve halk düzeyinde ulusal birlik oluştu. Biz de bu temelde Mam Celal ve YNK'ye yaklaştık. Bundan sonra da kendimize bu siyaseti esas alacağız. Bunu tekrar belirtebilirim.

IRKÇILIĞIN ÖNÜNÜ ALMAK İÇİN, DİKKATLİ DAVRANDI

Ortadoğu'daki devletlerin, özellikle Kürdistan’daki sömürge devletlerin ırkçı karakterini iyi bilen Mam Celal, ırkçılığın gelişmemesi için dikkatli davranarak, ırkçılığın önünü nasıl alabileceği ve demokratik siyaseti geliştirmenin üzerine yoğunlaştı. Bu devletlere karşı demokratik siyaset yürütülmediği müddetçe, Kürdistan'da özgürlüğün gelişemeyeceğini bilerek, söz konusu devletler ile Kürt halkı arasında demokratik-özgürlük esasına dayalı tevazünü geliştirmeye çalıştı.

Saddam rejiminin devrilmesinde rol üstlenen ve daha sonra Irak Cumhurbaşkanı olan Mam Celal, hem Kürt halkı, hem de Irak için çok çabaladı.

KÜRDİSTAN VE BÖLGE HALKLARA BÜYÜK HİZMETTE BULUNDU

Önder Apo ve Özgürlük Hareketinin Kürtler için anlamını iyi kavradı. Ulusal birlik, demokrasi ve özgürlük temelinde Önder Apo ve Özgürlük Hareketi ile ilişkilendi. Kürt sorunu her zaman siyasi yol ve yöntemler ile çözmek istedi. Ömrünü de böyle geçirdi. Kürdistan halkına, bölge halklarına büyük hizmette bulundu. Yaptığı hizmeti ve yarattığı değerler hiçbir zaman unutulmayacaktır.

MÜCADELEYİ YÜKSELTEREK MAM CELAL'İN HASRETİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ

Bu temelde mücadeleyi büyüterek, Mam Celal'in istek ve hasretini yerine getireceğiz. Çalışmasının hiçbir zaman unutulmayacağını belirtiyorum. Kürt halkı bu temelde mücadele ederek, sonuç alacaktır. Kürt ulusal birliği eğer bugün gündeme gelmiş ise, bunda Mam Celal rolü vardır. Bu temelde ulusal birliğimizi yaratalım. Kürt siyasetinde oluşturduğu demokratik temeli güçlendirelim. Bunu yaptığımız takdirde hasretini gerçekleştirmiş oluruz. Mam Celal yaşıyor ve her zaman yaşayacaktır diyorum. Bizden istenen, Mam Celal'i daha güçlü yaşatmaktır. Bu esas üzerinde yürüyoruz. Mam Celal'i büyük yaşatacağız."