'Bunlar bizim din kardeşimiz değil'

Amed'in Sur ilçesinde evlerinin yıkımına direnen ve terk etmeyen Alipaşa mahallesinde su ve elektriklerin kesilmesine tepkiler devam ediyor.

Özellikle içme suyu sıkıntısı yaşadıklarını ve mahallede bulunan boşaltılmış metruk binalar sayesinde hastalık tehlikesinin baş gösterdiğini belirten mahalle sakinleri AKP "İftarda ve sahurda su bulamıyoruz. Buzdolabındaki yiyeceklerimiz bozuldu. Hani hepimiz Müslümandık. Bunlar bizim din kardeşimiz değil" şeklinde tepki gösterdi. Öte yandan kamulaştırma adı altında zorla istimlak edilen aynı metrekare evlere farklı fiyatlar verildiği ortaya çıktı.

Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yürütülen zorla kamulaştırma kararına karşı halkın direnişi devam ediyor. On günden fazla bir süredir içme su ve elektrikleri kesilmesine rağmen yıkımın yoğun olarak sürdüğü Alipaşa mahallesinde halk evlerini terk etmiyor.

Alipaşa mahallesinde halk içme suyu ihtiyaçlarını henüz yıkımın başlamadığı bitişikteki Lalebey mahallesindeki cami ve türbelerden karşılarken, mahallede daha önce boşaltılan boş ve metruk binalar ise hastalığa davetiye çıkarıyor.

Yaklaşık iki haftadır su ve elektriklerinin kesik olduğunu belirten Alipaşa Mahalle sakinlerinden Fatma Taşçı, "Buzdolabında bütün yiyeceklerimiz bozuldu. İftarda ve sahurda içecek su bulamıyoruz. Biz din kardeşi değil miyiz? Müslüman değil miyiz? Bunlar bizim din kardeşimiz değil" dedi.

Su ihtiyaçlarını Lalebey mahallesindeki camilerden temin etmeye çalıştıklarını kaydeden Taşçı, "Hem bizim mahallede kalanlar hem de bitişikteki Lalebey mahallesi dayanışma içerisinde. Lalebey mahallesinde her evin önüne hortum çekilmiş ev sahipleri tarafından. Buraya gidip içme suyu temin ediyoruz. Bu ramazanlıkta bizi susuz bırakmayan Lalebey mahallesine teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Taşçı, köylerinin boşaltılmasından sonra Alipaşa mahallesine sığındıklarını, burada 10 yıl kiracı olduktan sonra ev satın alabildiklerini belirterek, "Tam da ev aldık diye sevinirken TOKİ bizden habersiz evimizi bizden alıp satmış. Tapum hala bende ama benden habersiz evime el koymuşlar. Biz bu evde üç aile birlikte yaşıyorduk. Suyumuzu elektriğimizi kestiler, ancak çıkmayacağız buradan" dedi.

HER EVİN ÖNÜNE SU HORTUMU ÇEKİLDİ

Öte yandan, Alipaşa mahallesinde içme sularının kesilmesi sonrasında, Lalebey mahallesinde bulunan evlerde oturanlar kapı önlerine hortumla su çekerek, su ihtiyacı olanların kimseye muhtaç olmadan su temin etmesini sağlıyorlar.

Bu arada, zorla yapılan kamulaştırmada da yıkılması planlanan aynı ölçülerdeki evlere farklı farklı fiyatlandırma yapıldığı ortaya çıktı.

Örneğin Alipaşa Lale Apartmanında aynı metrekare ve aynı oda sayısına sahip dairelere 29 ile 79 bin lira arasında fiyat biçilmiş. Daire sahiplerinden Miyaser Çınar, TOKİ'nin kendi evine farklı, üst katta oturan akrabasının evine ise farklı fiyat verdiğini kaydederek, "Bunlar kendi kafalarına göre rast gele mi evlere fiyat veriyor?" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR ÖLÜRSE KİM HESABINI VERECEK

Alipaşa mahallesi sakinlerinden Hamide Kesen de su ve elektriklerin kesilmesi sonrasında mahallede salgın hastalık korkusu yaşadıklarını belirterek, "Mahallede yıllardır boşaltılan evler var. En son terk edenlerin boşaltılan evleri kısmen yıkılmış. Buralar tinercilerin, uyuşturucu kullananların mekanı olmuş. Aynı şekilde çöplük olarak kullanılıyor. Yarın burada salgın çıksa ve çocuklar ölse bunun hesabını kim verecek" dedi.