Cenazelerin çıktığı bodrumların incelemesi talebi reddedildi!

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına bir kayıp yakınının yaptığı Cizre'deki bodrumların incelenmesi talebi reddedildi.

Cizre’deki bodrumlarda cenaze çıkmaya devam ederken, yasak dönemi bodrumlarda  mahsur kalan çocuklarına ulaşamayıp, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran aileye skandal bir cevap verildi.

Yıldız ailesinin kayıp kızları Feride için ‘inceleme yapılsın’ başvurusu, ‘verdiğiniz kan örnekleri cenazelerle uyuşmuyor’ denilerek reddedildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, üçüncü sokağa çıkma yasağı sırasında, çatışmalardan korunmak için girdikleri 3 bodrumda onlarca insan öldürülmüştü.

Olay sonrası Bostancı Sokakta bulunan bodrum katında mahsur kaldığı ve sonrasında kendisinden bir daha haber alınamayanlardan Feride Yıldız’ın ailesi Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na çocuklarının akıbetinin araştırılması için başvurdu.

Anne Feleknaz Yıldız, kızı Feride Yıldız’ın çatışmalar sırasında hayatını kaybetmiş olabileceğini düşünerek kan verip, İstanbul  Adli Tıp Kurumuna gönderilen  cenazelerden elde edilen DNA örnekleriyle karşılaştırılmasını da istedi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu,  Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği  yazının ekinde, “Rapora göre müşteki Feleknaz Yıldız’dan elde edilen DNA örnekleriyle Cizre’deki cesetlerden elde edilen DNA örneklerinin uyum sağlamadığı” belirtildi.  

Çocuklarının Cizre bodrumlarındaki listelerde isimlerinin olduğunu belirten aile, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığına ‘kayıp’ başvurusunda bulundu ve bodrumların olduğu alanda inceleme istedi.

‘KOVUŞTURMAYA YER YOK’ 

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı,  ailenin talebi üzerine kayıp kişilerin akıbeti için bölgede herhangi bir kovuşturma yürütmeyip, inceleme yapılması isteğini de, “Adli Tıp Kurumu’ndaki Cizre’deki cenazelerle, verilen kan örneklerinin uyuşmadığı ve olay hakkında atılı suçlar nedeniyle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.

Cizre bodrumları yıkılarak başlayan TOKİ inşaatında 7 Haziran’da bir erkek cenazesi bulundu.

Yine 10 Haziran’da Yafes Mahallesinde bulunan kimsesizler mezarlığına kim oldukları öğrenilmeyen ama bodrum katlarının olduğu alanda çıkan 2 cenaze defnedildi. TOKİ inşaatında çalışan işçiler yıkım sırasında bodrumlardan çok ağır koku geldiği bilgisini verdi.

‘TOKİ İNŞAATI DURDURULUP İNCELEME YAPILSIN’

Yıldız ailesinin avukatı Gülşen Özbek, kimsesizler mezarlığına defnedilen iki cenazeyle DNA eşleştirmesi yapılması için Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na  başvurmaya hazırlanıyor.

Özbek, Feride Yıldız için yaptıkları başvuruda akıbetin yeteri kadar araştırılmadığını belirterek, “Cizre'de ‘güvenliği’ gerekçe kılan adlı merciler cenazelerin tespiti için kazı yapmazken, TOKİ için yapılan kazılardan cenazeler çıkıyor. Bodrumların bulunduğu alanda başlayan TOKİ inşaatı bir an önce durdurulup, detaylı bir inceleme yapılmalıdır” dedi.

Sokağa çıkma yasağı sonrası bodrum katlarının bulunduğu bölgede Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı herhangi bir tetkikte bulunmamıştı. Bodrumlarda olduğu bilinen ve ulaşılamayan 9 kişi hakkında hala bilgi edinilemiyor.

Öte yandan Nusaybin, Sur ve Cizre’de çatışmaların yaşandığı alanlarda cenazeler çıkmaya devam ediyor.