'Cumhurbaşkanı Masum’n görevden alınması için imza toplanıyor'

YNK'li Parlamenterler, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un görevden alınması için Bağdat'ta imza toplandığını bildirdi.

Kerkük Valisi'nin görevden alınmasına ilişkin konuşan YNK Irak Parlamentosu Milletvekili Mihemed Hecî Osman, "Karar, şovence ve siyasidir" dedi. Kerkük İl Meclisi üyesi Ehmed Eskeri, "Öyle bir kararı ancak biz alabiliriz" diye kaydetti.

Kerkük Valisi Necmedîn Kerim'in Irak Başbakanı Ebadî'nin kararı ve Irak parlamentosunun onayıyla görevden alınmasına ilişkin konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Irak Parlamentosu Milletvekili Mihemed Hecî Osman ile Kerkük İl Meclisi üyesi Ehmed Eskeri kararın siyasi olduğunu söyledi.

YNK'nin Kerkük'ten seçilen Irak Parlamentosu Milletvekili Mihemed Hecî Osman, kararın şovence alındığını, ancak Irak anayasasının böyle bir girişime cevaz verdiğini söyledi. Osman, "Bu şovence alınmış bir karardır. Ama hukuki açıdan Irak parlamentosunun böyle bir kararı var" dedi.

'IRAK'IN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK SORUN'

Irak parlamentosunda kararlar alınırken, "tewafik"a göre, yani tüm etnik yapıların rızasını alma gibi bir yolla alındığını söyleyen Osman, "Daha önce Irak parlamentosunda alınan kararlar etnik yapılar göz önünde bulundurularak alınıyordu. Bu ilkenin çiğnenmesi Irak'ın geleceği için büyük bir sorun olacak" ifadelerinde bulundu.

ESKERİ: ÖYLE BİR KARAR VERİLECEKSE BİZ VERİRİZ

Kerkük İl Meclisi Üyesi Ehmed Eskeri ise valiyi seçme ve görevden alma yetkisinin kendilerinde olduğunu söyledi. Eskerî, "Bizler İl Meclisi olarak Necmedîn Kerim'i seçtik. Irak'taki tüm vilayetlerde valiler bu şekilde seçilir. Eğer valinin görevden alınması gerekiyorsa onu biz alabiliriz. Eğer yeni bir vali seçilecekse de onu yine biz seçeriz. Bu siyasi bir karardır" diye konuştu.

'FÛAD MASÛM'UN GÖREVDEN ALINMASI İÇİN DE İMZA TOPLANIYOR'

Eskeri, Irak parlamentosunun aldığı kararın Irak'a zarar verdiğini belirterek, "Aldığımız bilgilere göre Irak Cumhurbaşkanı Fûad Masûm'un görevden alınması için de imza toplanıyor. Bunlar Irak'a büyük zarar veren adımlardır.

NE OLMUŞTU?

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, Kerkük Valisi Necmedîn Kerim'in görevden alınması kararını imzalayarak parlamentoya göndermişti. Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi’nin Ofisi'nden yapılan açıklamada da Ebadî'nin imzaladığı kararın kendilerine ulaştığı aktarılmıştı. Karar parlamentoya ulaştıktan sonra yapılan oylamada 173 parlamenterin oyuyla Kerim'in görevden alınması yönünde karar çıkmıştı.