Demokratik özerklik Êzidîler için devrimdir

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Rahime Hico, meclislerinin Êzidî halkı için tarihi bir fırsat olduğunu kaydederek, "Demokratik özerkliği esas almak başlı başına bir devrimdir" dedi.

Êzidîlerin 30-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği kongrede Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nin ilan edilmesine ilişkin konuşan Meclis Eşbaşkanı Rahime Hico, Êzidî halkının tarihlerinde bir ilke imza attıklarını söyledi. Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eşbaşkanı Rahime Hico, bugüne kadar Êzidî halkı hakkında kararların başkaları tarafından alındığını belirterek, "Simdi artık Êzidî halkı karar sahibi ve kendi kendini yönetecek bir düzeye gelmiştir" dedi.

Meclisin 101 üyeden oluştuğunu ve eşbaşkanlık sisteminin uygulandığını hatırlatan Hico, "Êzidîlerin kendilerini demokratik ve özerk bir sistem içinde yönetmeleri, Êzidî tarihinde bir ilktir. Binlerce yıldır Êzîdî halkı hep başkaları tarafından yönetildi. Fakat şimdi Êzidî halkı karar sahibi oldu ve kendi kendini yönetecek bir düzeye geldi. Êzidî halkının başkalarının onları yönetmesine ihtiyacı kalmamıştır. Êzidîler kendilerini yönetebilir ve savunabilir" diye konuştu.

'MECLİSİN KAPILARI HERKESE AÇIK'

Êzidî halkının büyük bir soykırımla yüz yüze kaldığını ancak şimdi kurumlarını inşa ederek, kendilerini örgütlemeye başladıklarını söyleyen Hico, "3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidî halkı büyük bir katliam ile karşı karşıya kaldı. Katliama en çok uğrayan da kadınlar oldu. Hiçbir savunma gücü olmadığı için bunu yaşayan Êzidî kadınları bütün bunlara cevap vermek için savunma güçleri olarak YJŞ ve örgütlenme gücü olarak TAJÊ’yi oluşturdular" ifadelerinde bulundu.

Şengal Demokratik Özerklik Meclisi'nin herhangi bir parti ya da kuruma bağlı olmadığını vurgulayan Hico, herkesin mecliste yer alma hakkının olduğunu söyledi. Hico, "Ahlaklı ve onurlu bütün her kes bu mecliste yer alabilir. Hangi parti üyesi olursa olsun, halkı için çalışmak isteyen herkes meclis çatısı altında iş yapabilir ve herkese kapımız her zaman açıktır" dedi.

MECLİSİ SAHİPLENME ÇAĞRISI

Êzidî halkına "Demokratik Özerkliği esas almak başlı başına bir devrimdir" diye seslenen Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eşbaşkanı Rahime Hico, şunları dile getirdi: "Tarih boyunca hep başkaları tarafından yönetilen Êzidîler, şimdi kendi iradeleri ve güçleri ile yaşamlarını örgütlüyorlar. Buradan bütün Êzidîlere çağrıda bulunuyorum, yeni oluşturulan meclislerine sahip çıksınlar. Çünkü artık hem askeri hem de örgütsel bir oluşumumuz var. Yeni fermanların yaşanmaması için ittifaklara ve desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var."