Deriyê Beroj'da askerden kalanlar

HPG, 16 Ağustos’ta Şırnak’ta 6 askerin öldürüldüğü eylemde, ele geçirilen silah ve askeri malzemelerin görüntüleri ile bazı belgeleri paylaştı.

Türk devleti, Kürdistan’da yaşanan savaşta gerilla için ‘bitirdik, bitireceğiz’ dese de sahadaki realite tersini söylüyor. Gerilla kamerasına yansıyan eylem görüntüleri ve gerillaların el koyduğu askeri malzemeler bile bunu anlamak için yeterli. Bunun örneklerinden biri de 16 Ağustos günü Şırnak’ın Besta alanında bulunan Deriyê Beroj mıntıkasındaki iki ayrı tepeye dönük eylemdi. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) 17 Ağustos'taki yazılı açıklamasında eylemin detaylarını kamuoyuyla paylaşmış; Gerilla TV de dört açıdan çekilen görüntülerini yayımlamıştı. HPG şimdi de bu eylemde el konulan silah/askeri malzemelerin görüntüleri ve belgeleri ANF ile paylaştı.

NATO VE ASELSAN'A AİT SİLAHLAR

Çoğu NATO ve ASELSAN tarafından üretilen silahların listesi şu şekilde: 1 adet Bora suikast silahı ile silaha ait dürbün ve şarjörler, 1 adet BKC silahı ile silaha ait çok sayıda mermi, 1 adet RPG-7 roketatar silahı, 1 adet HK-33 (Melez) silahı, 1 adet termal dürbün, 1 adet el bombası, 1 adet çelik yelek.

2 adet HK-33 silahının ve askeri yaşam malzemesinin de eylem alanında imha edildiğini duyurmuştu.

UZMAN ONBAŞIYA AİT BELGELER

HPG, askeri malzemenin yanı sıra askerlerin üzerinden çıkan fotoğraf, görüntü, kimlik bilgileri ve askeri bazı belgeleri de paylaştı. Çıkan belgelerin bir kısmı Antep'in Araban ilçesi nüfusuna kayıtlı Uzman Onbaşı İsmail Kürşat Koçer’e ait. Koçer’in yaşayıp yaşamadığı belli değil.

OPERASYON LİSTESİ

Belgelerde operasyona çıkan askerlerin listeleri de var. Bu listedeki askerlerin hepsi de uzmanlardan oluşuyor. ‘2. Jandarma Komando Tabur Komutanlığı ş. Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker-01 Operasyon Personel Listesi 22/06/2917’ listesi olarak hazırlanan belgede operasyona çıkan askerlerin isimleri yer alıyor. Bir diğer liste de Kürdistan’daki savaşta kullanılan uzmanların isim listesi.

HAZIRLIK MESAJI

Bir diğer belge ise askerler için verilen operasyona hazırlık mesajı. Telefon üzerinden askerlere gönderilen mesajda operasyon için hazırlıkların yapılma talimatı ve hareket saati belirtiliyor.

6 BİNDEN FAZLA MAAŞ

Ele geçirilen belgelerden bir diğeri ise uzmanlara verilen maaş pusulası. Jandarma Uzman Onbaşı İsmail Kürşat Koçer adına düzenlenen maaş pusulası, Temmuz 2017’ye ait. Bu belgede asgari ücretin bin 400 TL olduğu Türkiye’de uzmanlara verilen maaşın 6 bin TL'nin üzerinde olduğu görülüyor. Bir üniversite mezunu memurun aldığı maaş ortalama 3-4 bin TL iken, bu maaş pusulası Türk devletinin Kürdistan’da yürüttüğü savaş için ne kadar büyük paralar ödediğini ve bu şekilde insanları savaştırdığını gösteriyor.

CUMA İMEN'İN İNFAZI

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi kırsalında esir alındıktan sonra askerler tarafından katledilen HPG gerillası Cuma İmen’in, infaz edilmeden önceki görüntüleri de asker malzemelerin arasındaki telefondan çıktı.

BİRBİRLERİNİ EZEREK KAÇIYORLAR!

Gerillaların ele geçirdiği malzemelerin içinde askerlerin arazideyken çektikleri görüntü ve fotoğraflar da var. Görüntülerin birinin gerillaların eylem yaptığı Deriya Beroj Tepesi'nde çekildiği anlaşılıyor. Askerlerin görüntü ve fotoğraflarında dağınık ve düzensiz bir ordu gerçeği dikkat çekiyor. Zaten gerillaların gerçekleştirdiği eylem sırasında havadan çekilen görüntülerde de askerlerin adeta birbirini ezerek kaçmaları Türk ordusunun gerçeğini daha net bir şekilde göstermişti. Gerilla kamerasında ölen asker görüntüsünün yanı sıra kaçan askerlerin de silahlarını ve malzemelerini bırakarak nasıl eylem alanından uzaklaşmaya çalıştıkları görülüyordu.