Dersim’in 4 noktasında yangın

Dersim’de yapılan operasyonlardan sonra Nazimiye, Pülümür ile Hakis bölgesi ve Geyiksuyu köyü civarında yeniden orman yangını başladı.

Dersim’de operasyona çıkan askerlerin neden olduğu yangınlar yayılıyor. Son olarak Nazimiye ilçesi Dokuzkayalar köyü civarı, Pülümür Vadisi Uzuntarla köyü, Hakis bölgesi ve Geyiksuyu köyü civarında orman yangını başladı. Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile Temmuz ayından bu yana bombalanan Dersim kırsalında buna ek olarak karakollardan atılan havan topları ile kobra tipi helikopterler de yangına neden oluyor. Son olarak meşe, ardıç, çınar ve ceviz ağaçlarının sık bulunduğu Dokuzkayalar köyünde çıkan yangına "güvenlik" gerekçesi ile müdahale edilmediği için geniş bir alana yayıldı.

Dokuzkayalar Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Aygül, 10 günü aşkındır devam eden yangının kendiliğinden sönmesi üzerine yeniden yangın çıkarıldığını söyledi. Aygül, yangının özel mülkiyet alanlarına sıçradığını belirterek, "Mezarlarımız yanıyor, meyve ağaçlarımız yanıyor, özel mülkiyet olan yerlerimiz yanıyor. Gözümüzün önünde malımız yanıyor ancak müdahale edilmiyor. Bir yer söndüğünde başka bir yerde yangın çıkarılıyor. Çıkarılan bu yangınlar neye çözüm getirecek?” diye sordu.

100'DEN FAZLA BÖLGE YANIYOR

Dersim’de artan askeri operasyonlar sonucu çıkan orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yayınlanan "Orman Yangınları" bölümünde kayıtlara geçmedi. Yine İl Orman İşletme Müdürlüğü tarafından “Nedeni belirlenemeyen orman yangınları” olarak görülen bölgelere "güvenlik" gerekçesi ile yangın söndürme ekipleri gönderilmedi.

Konuya ilişkin konuşan doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, şöyle dedi: “2017 yılı içerisinde resmi kayıtlarda olmasa da, tarafımıza ulaşan verilerden elde ettiğimiz sonuç, Dersim genelinde en az 20 farklı bölgede 100'den fazla orman yangını meydana gelmiştir. Bu yangınlarda zarar gören alanın büyüklüğünün 800 hektardan daha fazla olduğu tahmin edilmektedir."