Diyarbakır Cezaevi Katliamı Davası'nın duruşması görüldü

Amed'de 1996 yılında 11 tutsağın katledilmesilye ilgili davanın duruşması görüldü.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 24 Eylül 1996 tarihinde 11 PKK'li tutsağın demir sopa ve çubuklarla katledildiği, 24'ünün de yaralandığı Diyarbakır Cezaevi Katliamı ile ilgili davanın duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Daha önce 2 defa kararı açıklanan ve usul ile esas yönündeki eksiklikler nedeniyle Yargıtay'dan dönen 89 sanıklı davanın duruşması, Yargıtay’ın bozma ilamının özetenin okunması ardından başladı. Duruşmaya çok sayıda sanık bulundukları kentlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken onlarca sanık ise duruşmaya katılmadı. Çok sayıda sanık avukatı da salonda hazır bulundu. 

Sanıklar 'tek tip' savunma vererek, "Yüklenen suç hakkında kendi irademle hiçbir baskı altında kalmadan avukatım ile birlikte beyanda bulunacağım. Süre talebim yoktur” dedi. Sanık avukatları ise Yargıtay’ın bozma ilamındaki aleyhe olan kısımları kabul etmediklerini belirtti. Eksik hususların giderilmesini talep eden avukatlar, süre talebinde bulundu. 

ZAMAN AŞIMI RİSKİ VAR

Bu arada, 21 yıldır süren ve zaman aşımına uğrama tehlikesi bulunan davanın son üç celsesinde ifadeleri alınması için çağrı kağıdı gönderilen sanıkların bu celsede de ifadeleri alınmazken, avukatların ise ısrarlı süre talepleri dikkat çekti. 

Mahkeme Heyeti, tüm talimatlara rağmen mahkemeye ifade vermeyen kimi sanıkların ifadelerinin bir sonraki duruşmada alınması amacıyla sanıklara tekrardan talimat yazılmasına karar vererek, duruşmayı Ekim ayına erteledi. 

Diyarbakır Cezaevi'nde 1996 yılından gardiyan ve askerlerin tutsaklara saldırısı sonucu 11 tutsak hayatını kaybetmiş, 24 tutuklu ise yaralanmıştı.