Ebadi ile Barzani Paris'te görüşecek

Irak Başbakanı Ebadi ile KDP Genel Başkanı Barzani Paris'te Macron'un Cumhurbaşkanı Macron'un arabuluculuğunda bir araya gelecek.

Güney Kürdistan'da 25 Eylül günü yapılan referandum sonrası Irak merkezi hükümeti ile Güney Kürdistan Bölgesi yönetimi arasında tırmanan krizin çözümü için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron devreye giriyor. 

Irak Başbakanı Haydar Ebadî ile KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani'nin Fransa'nın başkenti Paris'te Macron'un arabuluculuğunda bir araya geleceği bildirildi. Görüşme talebinin Macron tarafından yapıldığı ve her iki taraftan da olumlu yanıt geldiği öğrenilirken, görüşmenin 4 Ekim günü yapılması bekleniyor. 

Dün toplanan Güney Kürdistan parlamentosu ise komşu ülkelere "Kürdistan Bölgesi'nin yasalarına uymaları" çağrısında bulundu. Goran (Değişim) Hareketi ile Komala Îslami Partisi gruplarının katılmadığı toplantı sonrası yapılan açıklamada Bağdat ve komşuların Güney Kürdistan'a yönelik yaptırımlarının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

"Ayetullah Sistani'nin girişimini takdirle karşılıyoruz" denilen açıklamada "Irak Anyasası'na göre sınırların kapatılması, federal hükümeti yetkisi dahilinde değil. Irak Parlamentosu'nun kararlarını reddediyoruz. Kürdistan Bölgesi'ndeki referandum, Irak Anyasası'na esasına göre gerçekleştirildi" gibi bir dizi karar alındı.