Goran lideri için kitlesel cenaze töreni

Hayatını kaybeden Goran Hareketi’nin lideri Newşirvan Mustafa için Süleymaniye’de kitlesel bir tören düzenleniyor.

Cuma günü vefat eden Mustafa’nın cenazesi bu sabah saatlerinde Faruk Hastanesi’nden alınarak Süleymaniye’deki büyük camiye götürüldü.

Dini vecibeleri getirilen Mustafa’nın naaşı daha sonra onbinlerce kişinin katılımı ile Girde Zergete’ye doğru yola çıkarıldı.

Süleymaniye, Halepçe ve Germiyan başta olmak üzere bölgenin birçok yerinden binlerce insan Zergete’ye akın ediyor.

Cenazenin taşındığı yürüyüş boyunca “Kak Newşirvan ölümsüzdür” ve “Kak Newşirvan yaşıyor” şeklinde sloganlar atıldı.

Kürdistan’ın dört parçasından siyasi parti temsilcileri de cenazeye töreninde hazır bulundular. Bağdat’tan da törene yetkililerin katıldığı bildiriliyor.  

Newşirvan Mustafa’nın cenazesi, vasiyeti üzerine evinin karşısındaki Girde Zergete’de toprağa verilecek.

Newşirvan Mustafa, 2009 yılından beri Goran hareketinin başında bulunuyordu. YNK’nin kurucularından biri olan Mustafa, 2006 yılına kadar da YNK’nin politbüro üyesi olarak kaldı. Hem pêşmerge komutanı hem de YNK politbüro üyesi olarak parti içerisinde önemli görevlerde bulunan Mustefa, Celal Talabani'nin daha çok yurt dışı çalışmalarında bulunmasından dolayı uzun süre YNK birinci sekreter yardımcılığını yürüttü.

Daha sonra YNK’den ayrılarak, Goran hareketini kurdu. Goran (Değişim) hareketi Güney Kürdistan siyasetine yeni bir soluk getirdi. 2009 yılında seçimlere giren Goran hareketi, büyük bir başarı elde ederek Kürdistan Bölge Parlamentosu’nda 24 sandalye elde etti.

Güney Kürdistan siyasetinin güçlü isimlerinden Newşirvan Mustefa, siyasal hayatını ve Güney Kürdistan siyasetini konu alan kitaplar da kaleme almıştı. Yol Boyu Çiçek Toplamak (Bedem Rêgawa Gulçinîn), Parmaklar Birbirini Kırar (Pencekan Yektir Dişkênin) ve Birlik için Çalışma (Le Hewxebatiyewa bo Texwin) gibi kitapları var.